zupa koperkowa na kościach

Zupa rosołowa - koperkowa.Doskonała na ból głowy i zmęczenie.




Składniki:


  • 4 kości wieprzowe
  • 2 l wody
  • 6 ziarenek kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 średnie cebule 
  • mieszanka warzyw na zupę(marchew,seler,pietruszka korzeń)
  • kopru(ja mam świeży koper,zamrożony w pudełku)(a więc pół takiego kubełka minimum)
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól do smaku



Sposób przygotowania:

Kości zalewamy wrzątkiem.Zrobią się białe.Zlewamy wodę i zalewamy następną wodą,płuczemy kości. Zalewamy świeżą wodą (około 2 l). Dodajemy liście laurowe,ziarna kolendry, ziele angielskie oraz 2 obrane cebule.Nie siekamy cebuli,dajemy je w całości. Kości dochodzą do miękkości około 0,5 h. Gotujemy w tym czasie wywar pod przykryciem.Po tym czasie dodaję mieszankę z warzyw(pocięte warzywa w kostkę,lub paski - marchew,seler,pietruszka korzeń - około 2 szklanek) Dodaję również koper(mniej więcej 2/3 planowanej całości). Nakrywamy pokrywką garnek i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie przed podaniem,w szklance rozrabiamy jogurt z kilkoma łyżkami gotowej zupy.Dodajemy sos do garnka,mieszamy.Wrzucamy pozostały koper,ponownie mieszamy. Podajemy zupkę.(bez cebuli ;)) *możemy najzwyczajniej w świecie przecedzić zupę przez sito. Pozbędziemy się ziaren,cebuli, a nawet warzyw jeśli ich nie chcemy pływających - smak pozostanie.Możemy jedynie wywar "wypić",lub obrać mięsko z kości i dorzucić do zupy. *tu jest dowolność,ponieważ to kwestia smaku. Ja nie lubię ziemniaków w zupie,ale można przecedzić całość i podać z ziemniakami ( ugotowanymi w kostkę,również przecedzonymi i dodanymi do talerza)lub ugotowanymi całkowicie w zupie od początku.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty