zupa koperkowa na kościach
Zupa rosołowa - koperkowa.Doskonała na ból głowy i zmęczenie.
Składniki:
- 4 kości wieprzowe
- 2 l wody
- 6 ziarenek kolendry
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2-3 średnie cebule
- mieszanka warzyw na zupę(marchew,seler,pietruszka korzeń)
- kopru(ja mam świeży koper,zamrożony w pudełku)(a więc pół takiego kubełka minimum)
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Kości zalewamy wrzątkiem.Zrobią się białe.Zlewamy wodę i zalewamy
następną wodą,płuczemy kości. Zalewamy świeżą wodą (około 2 l). Dodajemy
liście laurowe,ziarna kolendry, ziele angielskie oraz 2 obrane cebule.Nie
siekamy cebuli,dajemy je w całości. Kości dochodzą do miękkości około
0,5 h. Gotujemy w tym czasie wywar pod przykryciem.Po tym czasie dodaję
mieszankę z warzyw(pocięte warzywa w kostkę,lub paski - marchew,seler,pietruszka korzeń - około 2 szklanek) Dodaję również
koper(mniej więcej 2/3 planowanej całości). Nakrywamy pokrywką garnek i
gotujemy do miękkości warzyw. Następnie przed podaniem,w szklance rozrabiamy
jogurt z kilkoma łyżkami gotowej zupy.Dodajemy sos do
garnka,mieszamy.Wrzucamy pozostały koper,ponownie mieszamy. Podajemy
zupkę.(bez cebuli ;)) *możemy najzwyczajniej w świecie przecedzić zupę przez sito. Pozbędziemy się ziaren,cebuli, a nawet warzyw jeśli ich nie chcemy pływających - smak pozostanie.Możemy jedynie wywar "wypić",lub obrać mięsko z kości i dorzucić do zupy. *tu jest dowolność,ponieważ to kwestia smaku. Ja nie lubię ziemniaków w zupie,ale można przecedzić całość i podać z ziemniakami ( ugotowanymi w kostkę,również przecedzonymi i dodanymi do talerza)lub ugotowanymi całkowicie w zupie od początku.
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze