kotlety mielone PIECZONE z indyka
Super zdrowo wyglądające - jaśniejsze mięso a jednocześnie wypieczone, smaczne.
"Super alternatywa dla mielonych smażonych.Szkoły są różne. Jedni uwielbiają,inni nie.Ja jednak uważam,że trzeba umieć po prostu zrobić dobrego mielonego - to jest sztuka.Taki aby był dobrze doprawiony,smaczny,w środku delikatny i miękki,aromatyczny a z wierzchu delikatnie spieczony,tak aby tworzył otoczkę,a nie skorupę,która śmierdzi spalenizną. Jadłam wiele kotletów.Myślę,że Ci,którzy mówią,że mielonych nie lubią jedli właśnie takie niesmaczne, surowe,albo niedorobione w środku, zbyt przysmażone z zewnątrz, z nieodpowiedniej jakości mięsa itd.
Natomiast tutaj jest trik. Kotlety pieczone praktycznie wychodzą każdemu i są świetną odsłoną dla tych zbyt mocno przesmażonych i surowych w środku. Cyrkulacja powietrza sprawia,iż idealnie dochodzą w środku a na zewnątrz również tworzą super spieczoną w naturalny sposób otoczkę. Bez zbędnych dodatków,typu bułka tarta czy mąka,lub inne panierki. Polecam!"
*ten sam opis dodałam do kotletów pieczonych z wieprzowiny
Potrzebujemy:
Sposób przygotowania:"Super alternatywa dla mielonych smażonych.Szkoły są różne. Jedni uwielbiają,inni nie.Ja jednak uważam,że trzeba umieć po prostu zrobić dobrego mielonego - to jest sztuka.Taki aby był dobrze doprawiony,smaczny,w środku delikatny i miękki,aromatyczny a z wierzchu delikatnie spieczony,tak aby tworzył otoczkę,a nie skorupę,która śmierdzi spalenizną. Jadłam wiele kotletów.Myślę,że Ci,którzy mówią,że mielonych nie lubią jedli właśnie takie niesmaczne, surowe,albo niedorobione w środku, zbyt przysmażone z zewnątrz, z nieodpowiedniej jakości mięsa itd.
Natomiast tutaj jest trik. Kotlety pieczone praktycznie wychodzą każdemu i są świetną odsłoną dla tych zbyt mocno przesmażonych i surowych w środku. Cyrkulacja powietrza sprawia,iż idealnie dochodzą w środku a na zewnątrz również tworzą super spieczoną w naturalny sposób otoczkę. Bez zbędnych dodatków,typu bułka tarta czy mąka,lub inne panierki. Polecam!"
*ten sam opis dodałam do kotletów pieczonych z wieprzowiny
Potrzebujemy:
- 500-600 gr mięsa indyczego (najlepiej z różnych części tj mieszane)
- jedno jajko
- sól i pieprz
- prażona cebulka ( solidna garstka;))
Mięsko wyrabiamy, dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem (po około płaskiej łyżeczki), plus cebulkę prażoną dla podkręcenia smaku. Wyrabiamy całość. I kleimy kotlety. Gotowe "kulki" przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni wkładamy blaszkę z kotletami. Pieczemy około pół godziny.Można w trakcie przełożyć kotlety na drugą stronę,aby były ładnie wypieczone z dwóch stron (jeśli nam na tym zależy)
*mięso z indyka jest delikatne i super pasują również delikatne dodatki:
ziemniaki gotowane posypane koperkiem
jak również smaczna, delikatna surówka w postaci mizerii na bazie jogurtu a nie tłustej śmietany,doprawiona solą i pieprzem/maggi.
Komentarze