kalmary z bagietką i czosnkiem

chrupiąca bułka z kalmarami w sosie czosnkowym



Składniki:


  • mała puszka kalmarów w sosie własnym(atramencie)
  • jedna średnia bagietka,najlepiej czosnkowa(są takie pakowane w marketach w lodówce) (można oczywiście użyć świeżej, tylko trzeba umieć ją umiejętnie upiec,aby nie była za sucha i chrupka,ani za gumowa)
  • sos czosnkowy ( według preferencji - można użyć gotowca, lub zrobić tak jak lubisz,na bazie np. majonezu, śmietany,jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku,soli,pieprzu)
  • ewentualnie drobno poszatkowany czosnek



Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 190stopni. Bagietkę kroimy na klika kromeczek i nakładamy kalmary. Wkładamy i pieczemy bagietkę rozcięta na kilka kromeczek około 7 minut. Wyjmujemy bułeczki z pieca,ja na wierzch dodaje rozdrobniony czosnek. I serwuję z sosem czosnkowym.Może być gotowy z butelki, lub rozrobiony jogurt naturalny z czosnkiem doprawionym do smaku.Pycha!

Komentarze

Popularne posty