pierożki z ciasta francuskiego

Bardzo fajna przekąska , której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a smakuje znakomicie.





Składniki:

pierożki z ciasta francuskiego

  • ciasto francuskie
  • opakowanie mozzarella
  • garść zielonych oliwek
  • pół czerwonej papryki
  • około 80 gram wędliny żywieckiej
  • przecier pomidorowy (bądź keczup)


Sposób przygotowania:


Ciasto rozkładamy i kroimy na cztery porcje wzdłuż i wszerz. Na każdym z czterech prostokątów kładziemy łyżkę przecieru i rozcieramy po całości. Następnie kroimy wędlinę w bardzo małą kostkę i rozkładamy na każdym pierogu. Kolejno rozdrabiamy ser na plastry i kładziemy po równo na każdym kawałku ciasta. Oliwki siekamy, kładziemy na każdym kawałku ciasta. To samo robimy z papryką, kroimy dosyć drobno i rozkładamy na prostokątach. Każdy prostokąt zawijamy w ten sposób, że przykrywamy jego połowę drugą połową ciasta i zaciskamy brzegi. Mają tak powstać 4 pierogi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni, na 15 minut.Oczywiście można potrzymać ciasto dłużej, jest to kwestia smaku,czy chcemy by było bardziej miękkie (nie surowe!) czy chrupiące (nie przypalone!) Podajemy. Smacznego;)
 

Komentarze

Popularne posty