Przejdź do głównej zawartości

Proszę się częstować - DESKOROLA



 D E S K A
deskorolka

 



Drewniana deska, na którą możesz położyć to co dusza zapragnie. Rodzaj przekąsek typu jedzenia palcami, coś co nie wymaga wielu przygotowań i raczy gości w sposób szybki i skuteczny.



Roladki z ciasta francuskiego
 WYKONAJ TO SAM trochę

ciasto francuskie z np. :

oliwkami
suszonymi pomidorami
serami jakie lubicie - nadaje się każde
po lekko dojrzewające i obficie wędzone
mięso typu boczek, salami, gotowe wędliny
jak i warzywa - praktycznie wg uznania




Na tego typu przekąski nadają się warzywa ze słoików i przetwory - które można podawać w małych pojemniczkach, itp. jako samodzielna przekąska


z cyklu desunie przystawki
#Warzywa przetworzone

WARZYWA które nadają się na degustację:
 wszelkiego rodzaju
#marynowane :
   oliwki zielone i niebieskie
   pieczarki
   ogórki korniszony/kinoszne
   papryka marynowana
   czosnek
   cebula
   kapary

i inne
desunie przystawki
PASTY
pesto
pasta z mielonego groszku
pasta z czerwonej fasoli
pasta z mielonego tuńczyka/łososia/innej ryby
pesto
pasztety
i inne smarowidła





zapiekanki z fetą salami pomidorem czerwoną cebulą



, które można kłaść na:
- chleb żytni typu ciemny


- pumpernikiel
- krakersy
- wafle ryżowe
- sucharki małe i duże
- tosty ( chleb spieczony )
- ew. liście sałty i inne
deseczka imrezowa


SERY

dojrzewające krojone z warzywami np.  pomidory naprzemiennie z mozzarellą
ser pleśniowy
ser typu camembert
sery żółte  - dziurawa gouda, sery krojone w plastry jak salami, i każde wynalazki, które znajdziecie są mile widziane
typu pałeczki serowe, zawijane wędzone, krojone
feta
nadziewane sery
oscypki
marynowana feta
wędzone
i bryndze

Każde,które się pokroić i jeść :)
przekąski finger food




deska przekąsek na sobotni wieczór


deska trzy

desunia

desunia serów

amom



  


Orzechy

Przekąska wyśmienita
- laskowe
- włoskie

Suszone Owoce

daktyle
suszone śliwki
morele

Świeże owoce
głównie winogrona ciemne i jasne
Warzywa świeże i sezonowe

ogórki krojone w plastry,ćwiartki
małe pomidorki koktajlowe,paprykowe
paski warzyw np. papryk kolorowych czerwone zielone żółte
seler naciowy
rzodkiewka krojona w plastry lub połówki

LUB np. MARYNOWANE - w towarzystwie innych rzecz, będą świetne
deska marynowanych przekąsek




SOSY i dodatki

Jeśli podajemy świeże warzywa to podajemy sosy np.
- majonez
- majonez z keczupem i przyprawami np. oregano
- vinegret
- i inne mieszanki na, które mamy ochotę
- tatarskie
- pomidorowe
Sosy i dodatki,pasty,pesto i inne pyszności..........

może na słodko?
żurawina
dżem czy powidła


Mięsa
 domowe krojone wędliny
salami
przekąski mięsne
kabanosy różnego rodzaju
pasztecik
galarety krojone
wyroby mięsne
przegryzka kanapeczki z pastą rybną z dużą ilością zielonego i sera

mini kanapeczki na chrupkim chlebku - przekąska na jeden gryz
mini kanapeczki

 




 
Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

1, 2, 3 dzień - Dieta kopenhaska 13 dniowa - relacja z diety ( część praktyczna dnia 1, 2 i 3 )

Dzień 1.

Dzień 1. 10 stycznia 2015

Jadłospis jaki obowiązuje 1 dnia:

   8-9   śniadanie: kubek czarnej kawy + łyżeczka cukru;
12-14lunch: 2 kurze jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor; 
17-18  kolacja: duży befsztyk wołowy, sałata z oliwą i cytryną;

* godziny posiłków możemy dopasować do swojego trybu życia; np. u mnie jest to 
  śniadanie ok. 12, lunch ok. 14:30-16:30, kolacja ok. 20:30. Spać kładę się ok. 3 w nocy.



Moje posiłki / dokładny opis produktów Sposób przygotowania:

Śniadanie: kawa sypana z płaską łyżeczką cukru. godz. 12
(może być też dobrej jakości rozpuszczalna)

 Mój lunch: pomidor malinowy bez skóry, szklanka szpinaku (mrożony rozdrobniony) przygotowany na parze, 2 jajka klasa 0.  godz. ok. 16:30.

Sposób przygotowania: Pomidor sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórkę (dla łatwiejszego trawienia), pokroiłam w plastry, posoliłam i popieprzyłam  (u mnie gruboziarnisty czarny firmy Prymat); jajka ugotowałam na twardo, pokroiłam tak jak lubię,czyli w pół księżyce;




szpinak …

Dieta Kopenhaska - 13 dniowa pełna relacja (opis diety w teorii i w praktyce) cz.1 teoretyczna

Dieta kopenhaska Nazywana dietą ostatniej szansy. Kto raz jej spróbuje i skosztuje nie zapomni wymagań jakie przed Nami stawia, ale i efektów oraz satysfakcji, którą osiągamy po 13 dniach!utrata ok. 7kg w przeciągu 13 dni ( to nie powinno być głównym celem aczkolwiek wiem, że najczęściej tak jest:-) )poprawa przemiany materiizmniejszenie się żołądka, co wiąże się z utratą kg po dieciezmianie nawyków żywieniowych(unikamy soli, cukrów i przetworzonej żywności)Dieta kopenhaska 1. nie pozwala na odstępstwa. Nie ma gumy do żucia, albo dodatkowego czegokolwiek!  - czego nie ma w jadłospisie. Jeżeli ten pierwszy i najważniejszy warunek zostanie spełniony - uda nam się przetrwać na tym programie żywieniowym powinniśmy być z siebie dumni. Produkty jakie jemy w trakcie dietyto wołowina - jak najchudsze częściszynka - najlepiej wędzona, jak najmniej przetworzonadobrej jakości jogurty

4, 5, 6 dzień - Dieta kopenhaska 13 dniowa - relacja z diety ( część praktyczna dnia 4, 5 i 6 )

Dzień 4.

Dzień 4. 13 stycznia 2015

Jadłospis jaki obowiązuje 4 dnia:

   8-9   śniadanie: kubek czarnej kawy + łyżeczka cukru;
12-14lunch: 1 kurze jajko na twardo, serek naturalny, duża tarta marchewka; 
17-18  kolacja: kompot bez cukru z dowolnych owoców, 2/3 szklanki 
jogurtu naturalnego;

* godziny posiłków możemy dopasować do swojego trybu życia; np. u mnie jest to 
  śniadanie ok. 12, lunch ok. 14:30-16:30, kolacja ok. 20:30. Spać kładę się ok. 3 w nocy.



Moje posiłki / dokładny opis produktów Sposób przygotowania:

Śniadanie: kawa rozpuszczalna z płaską łyżeczką cukru. godz. 12:30







Mój lunch: jajko na twardo bez soli i pieprzu, "Twarożek domowy" naturalny firmy "Piątnica", duża marchewka.  godz. ok. 13:50.










Sposób przygotowania: Marchewkę obrałam ze skórki, umyłam i starłam na najmniejszych "oczkach" tarki, ; jajko ugotowałam na twardo,zjadłam bez krojenia, pieprzenia i solenia; twarożek otworzyłam i zjadłam łyżeczką :-)





Moja kolacja: kompot z truskawek i jogurt …