Patent na pyszne zupy
***
Kapuśniaczek.
Uwielbiam z młodej kapusty, kiszonej, obydwu na raz... Z dodatkiem
mięsa a najlepiej trzech rodzai. To moja taka magiczna sztuczka. 3
rodzaje mięsa. Np. kawałek wołowiny, żeberka wędzone i kurczak. Lub
kawałek łopatki wieprzowej, udka kurze i schab. Dowolność. Fajne jest
to,że robi się wywar z mięs. Najpierw zawsze zagotowuję wodę z mięsami.
Następnie ją zlewam. I tak "czyste" mięso i wodę, zagotowuję ponownie.
Bez szumowiny. Gotuje się na małym ogniu "pyrka". Dobre dwie godziny.
Czasami jak mam więcej czasu,to wolę nawet i dłużej... Tak przygotowana
zupa na DOBRYM wywarze smakuje mi najlepiej.. Nie jest to szybka zupa,
ale taka jest najlepsza.Do mięsa dodaje zawsze liść laurowy i ziele angielskie.To wystarczy. Cudowną receptą jest jednak patent, który sprzedam właśnie w tej chwili.I sporo mnie to kosztuje. Mój dziadek Św. pamięci, który gotował przy mnie .. zawsze dodawał(a może nie zawsze) cebule do zupy i wygotowywał jej smak.. a wraz ze smakiem cebuli, jej słodyczą, pozostawała ta nuta bliżej nie określonego smaku. W całokształcie to było ujmujące. Do tej pory często wrzucam cebule(w całości) i gotuje do miękkości wraz z mięsem.Następnie wyławiam je( bo rozgotowane nie są mi potrzebne) Cały smak i aromat zostaje w wywarze. Istniała kiedyś. Może i dziś(ale się nie spotkałam) zupa tzw. "Goła Zośka". Mój dziadek opowiadał mi,że to była jedna z podstawowych zup, które gotowało się w czasach biedy. Właśnie wywar z cebuli,który jest słodki,a jednocześnie odrobina soli podkreśla smak dla równowagi. Mamy rosół cebulowy - tak bym to nazwała w dzisiejszych czasach.
Podstawą dobrego kapuśniaku jest oczywiście wywar/bulion, ale.. i tu jest małe ale bo jeśli robimy kapuśniak z kiszonej kapusty to ja zawsze w oddzielnym garnku przesmażam cebulę na maśle z kiszoną kapustą, a w oddzielnym przygotowuję wywar z mięsa. Na koniec całość łączę i dodaje ewentualne warzywa.
Jeśli chodzi o kapuśniak z młodej kapusty, ta nie wymaga specjalnego traktowania. Tzn ją gotuję jako pierwszą, ponieważ jest głównym składnikiem i jest dosyć twarda *mimo,że młoda. Dlatego gotuje się najdłużej, następnie dodaje marchewkę, ewentualnie por i pietruszkę *włoszczyznę;
Gotuję do miękkości kapusty. Wywar z mięsa łącze razem z zupą kapuścianą. Na widocznym zdjęciu są inne warzywa typu kalafior, bo miała to być ogólnie zupa warzywna z przewagą młodej kapusty.
W towarzystwie mięs. Do smaku sól i pieprz.
Smacznego.
***
Podsumowując:
- Zupy są najlepsze jeśli wywar gotujemy na 3 rodzajach różnych mięs
- Istotne jest aby mięsa surowe zagotować,mięso opłukać i zalać "świeżą"wodą,aby pozbyć się szumowin,oraz brudów i np.krwi;
- Jeśli nie dysponujesz mięsem na wywar,lub nie chcesz używać mięs na wywar do zup - użyj wywaru z cebuli,nada słodkawego posmaku oraz niezwykłego aromatu Twojej zupie
- Jeśli gotujesz zupy z użyciem kapust(kiszona,młoda,stara)-używaj dwóch garnków w pierwszym stadium przygotowywania zupy. W jednym garnku gotuj kapustę np.kiszoną,wraz z przesmażoną cebulką. A w drugim gotuj wywar mięsny. W momencie gdy w obu garach(w 1.miękka kapusta,w 2. super wywar wolno gotowany),będą ok - połącz zawartość obu garnków.
- Warto używać mrożonych warzyw (świetne ułatwienie i bogactwo mieszanek-zarówno domowych jak i kupnych),zupę robi się szybciej,a mrożone warzywa potrafią być bardziej "świeże" od tych dostępnych na ryneczku,ponieważ warzywa przeznaczone do mrożenia są bardzo świeże i szybko zamyka się ich świeżość właśnie w procesie mrożenia
- Myśl kreatywnie! tzn nie bój się używać przypraw,które nie są Ci bliżej znane, próbuj nowych smaków orientalnych, twórz swoje własne kompozycje inspirując się przepisami innych
- Czasami mniej znaczy więcej - nie kombinuj ze zbyt dużą ilością składników(chyba,że jest to typowa zupa jarzynowa,z wielu warzyw). Czasami warto się zastanowić przed przygotowaniem zupy,czy oby wszystko to,co planujemy użyć jest konieczne i potrzebne; np planujesz zrobić kapuśniak z użyciem boczku wędzonego,marchwi,koncentratu pomidorowego czy passaty? Być może z tych składników jesteś w stanie zrobić dwie,trzy albo i cztery zupy?będzie ekonomicznie, smacznie oraz kreatywnie.
- Z takiego zestawu proponuję wodzionkę królewską(przesmażony boczek z cebulką) z ziemniakami,doprawiony majerankiem
- Zasmażona kapusta z kminkiem,lub curry - lekki bigos wegetariański
- Prosta zupa pomidorowa bez wywaru mięsnego z użyciem marchewki np. zupa krem doprawiona czosnkiem,oregano.
Komentarze