Wodzionka na bogato "królewska"- czyli zupa boczkowa

Wodzionka.Na jednym z portali spotkałam się z zupą "wodzionka". Przypomniała mi się zupa nic,czyli "goła zośka"mojego śp.dziadka. Postanowiłam jednak nie użyć chleba do tej zupy,a ziemniaków i dodać podsmażoną cebulę oraz boczek.Czyli taka wodzionka królewska:D
/zupa boczkowa:)


Potrzebujemy:
- około 200 gr podwędzanego boczku
- 2 duże żółte cebule
- 2 kostki bulionowe cielęce
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- szczypta słodkiej papryki dla koloru
- ewentualnie łyżka oleju rzepakowego
- łyżka majeranku suszonego
- pieprz do smaku
- 5 niedużych ziemniaków

Wykonanie:
 W dużym garnku zagotowuję ok.2 L wody.Dodaje ziele angielskie i liście laurowe,odrobinę papryki w proszku dla koloru.
Podwędzony boczek kroję w drobną kostkę. Dla ułatwienia odkrawam skórę.Na rozgrzaną patelnię wykładam boczek oraz skórę(gdy lekko się podpiecze,zdejmuje ją z patelni,kroję w kosteczkę i dodaję na patelnię) Jeśli boczek jest chudy,możliwe,że trzeba będzie dodać na patelnię łyżkę oleju. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do przesmażonego boczku. Podsmażamy na złoto. Ziemniaki obieram ze skórki,myję i kroję w kostkę. Dodaje do garnka.Przesmażony boczek z cebulą również dodaje do garnka,oraz kostki rosołowe.Zagotowuje do miękkości ziemniaków,pod koniec doprawiam szczyptą pieprzu i rozcieram w dłoniach suszony majeranek - około dużej łyżki.

Zupa mimo niewielkiej ilości składników jest sycąca i dość kaloryczna.
Można dać więcej ziemniaków.
Lub zamiast ziemniaków jeść ją z chlebem,mocząc chleb w zupie.

Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty