kostki lodowe z musu truskawkowego

Kostki lodowe z musu truskawkowego czyli sorbet z truskawek.

Około kg truskawek oczyszczonych z szypułek i dokładnie umytych miksuje. Nie daje niczego!(ani cukru,ani jogurtu)nic!

Przelewam do pojemników na lód,mogą być o różnych kształtach,nawet te z formą do jajek,czy "śmieszne" foremki. Układam na najwyższej półce zamrażalki i czekam do zamrożenia.
Używam do drinka na bazie syropów,np. wiśniowego,do tego 2-3 kostki lodu truskawkowego i woda gazowana.Pyszności!

I super orzeźwienie na lato.
Polecam chwilkę odczekać aż kostki truskawkowe się nieco rozpuszczą. Można świetnie je na sam koniec gryźć. Doskonale pasuje również do szklanki schłodzonego mleka,by je jeszcze bardziej osłodzić i nadać truskawkowego smaku.:) Takie kostki można śmiało użyć,gdy truskawek nie ma już tak łatwo dostępnych i chcemy np.zrobić farsz do naleśników-wystarczy "wyrzucić"odpowiednią ilość kostek do naczynia,poczekać się aż rozpuszczą i gotowy mus truskawkowy jest do spożycia:)


Komentarze

Popularne posty