serowe ślimaki z ciasta francuskiego

Tym razem mocno serowa odsłona zawijasów z ciasta francuskiego.
Potrzebujemy:
opakowanie ciasta francukiego
300 gram tartego sera gouda
ulubiony keczup (ok.1/3 szklanki) np.helmans
mała garść prażonej cebulki
suszone pomidory

Przygotowanie:
Na rozwiniętym cieście francuskim rozsmarowujemy keczup.Na jednym z brzegów rozkładamy wzdłuż tarty ser,prażoną cebulkę i suszone pomidory.
Ciasto zwijamy w roladę.
Tniemy w plastry ok 2 cm.Ślimaczki wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Dokładamy ser w puste miejsca,tak aby były nafaszerowane "na bogato". Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220stopni na około 13 minut.Trzeba jednak obserwować czy ciasto nie jest za gumowe,ani zbyt przypieczone.
Można posypać szczypiorkiem dla ozdoby.Rewelacyjnie smakuje na ciepło jak i na zimno.



Komentarze

Popularne posty