Pieczony Gulasz z udźca z indyka z pomidorami i suszoną cebulą


Prosty do przygotowania gulasz.

 Potrzebujemy:
udziec z indyka
kilka pomidorów
kilka łyżek sosu sojowego
sól i pieprz
oraz sporą garść suszonej cebulki
+ podane z groszkiem i marchewką oraz kaszą gryczaną
(groszek z marchewką podgotowany w wodzie na patelni,doprawiony pieprzem i sosem sojowym,bez ulepszaczy i zagęszczaczy)



 Przygotowanie:
 Mięso z udźca z indyka kroimy w dość grubą kostkę (ja użyłam ostrego kuchennego tasaka - pokrojone mięso w trymiga. Zdejmujemy skórę (można na niej coś przesmażyć,wytapiając wcześniej tłuszcz), kość natomiast piekę razem  z mięsem w naczyniu żaroodpornym. Posypuję pieprzem czarnym, sosem sojowym,obficie cebulką suszoną i dodaję kilka pomidorów pociętych niedbale wraz ze skórką,wszystko razem mieszam i wstawiam do piekarnika na ok.180-200 stopni(co jakiś czas zmniejszam temperaturę,doglądam mięsko,przewracam ewentualnie - mieszam) do miękkości. Ok do dwóch godzin.W między czasie mięsko puszcza soki i dusi się we własnym sosie oraz oczywiście pomidorach i cebulce. Sosiku niczym nie zagęszczam.Jest smaczny.Polecam do tego dania kaszę,dlatego,że można polać sobie tym sosikiem;)) oraz groszek z marchewką.
Pyszne i zarazem zdrowe,dobre na obiad zwykły i niezwykły.

Komentarze

Popularne posty