gołąbki bez zawijania





Pyszna wersja gołąbków. Ale zamiast owijać w liść kapusty kotlet z mięsa mielonego z ryżem - kapustę trzeba potraktować tarką i zmieszać z ryżem al dente i mięskiem mielonym.Do tego zrobić zacny sos.
Nie jest to proste danie. Uważam,że bardziej wymagające niż tradycyjne gołąbki.Ale równie smaczne.I w ten sposób jesteśmy w stanie przemycić liść kapusty, oraz cały smak.

Użyłam:
500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego
1/3 główki kapusty młodej
szklanka ryżu
2 jajka
sól,pieprz
Do sosu:
 kilka łyżek keczupu
kostka knorr pietruszkową
kilka pomidorów
kilka liści kapusty
fix knorr do gołąbków bez zawijania

* fix nie jest użyty do samych gołąbków!
jeśli chcesz aby gołąbki były w sosie,użyj go do przygotowania sosu

pieprz

koncentrat pomidorowy
ewentualnie papryka słodka i wędzona do smaku

Przygotowanie:
Szatkuję kapustę na dużych oczkach tarki. Mięso mielone mieszam z kapustą,doprawiam solą i pieprzem. Ryż przegotowuję (al dente) dojdzie sobie w trakcie,ale też nie chcę ani dodawać surowego ani już gotowego; Formuję kotlety i obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Wykładam kotlety na tackę i pozwalam im ostygnąć. Wkładam do lodówki po ostygnięciu.
Sos:
poszatkowaną kapustę wraz z pomidorami podsmażam na patelni.Podlewam wodą. W trakcie dodaje fix do gołąbków bez zawijania. Często mieszam. Kapusta ma być miękka,sos zawiesisty. (dość długi proces,ale warto)
Gołąbki będą wyłożone na podduszonej smakowej kapuście z pomidorkami. (gdy kapusta z sosu już zmięknie i ocenimy sosik jako dobry) *Ja np bardzo lubię takie liście kapusty od gołąbków,więc mimo,iż są bez zawijania,musiałam do sosiku dodać liście kapusty.W trakcie dodaję mały koncentrat pomidorowy. Jeśli ubywa wody,dolewam szklanką.
 Ułożone gołąbki trzeba bardzo delikatnie obracać w gotowym sosie.
Nie może to trwać zbyt długo. Dlatego po delikatnym podduszeniu ich wraz z sosem,studzę całość.
I całość wkładam do lodówki w celu przegryzienia,najlepiej na następny dzień podgrzać w naczyniu żaroodpornym. 
gołąbki lekko podduszone w sosie,przełożone do miski bez sosu

 Podajmy wraz z sosem i liśćmi kapusty ułożone na półmisku/ oddzielnie gołąbki - oddzielnie sos z kapustką.  Można sięgnąć po samego gołąbka,lub polać sobie sosikiem,poczęstować się smakowitymi liśćmi kapusty.
PS. Danie jest czasochłonne,więc można zrobić je z wyprzedzeniem (jeśli np planujemy podać je na daną okazję ) Ostygnięte gołąbki bez zawijania układam w misce. Oddzielnie mrożę sos. Przed podaniem odmrożone części łączę ze sobą ( podgrzewam w naczyniu żaroodpornym )
Pyszne:)

Komentarze

Popularne posty