zupa z cukinii (krem)
Smaczna letnia zupa, z wykorzystaniem cukinii, domowej, która jest najsmaczniejsza. Cukinia nabiera smaku w towarzystwie odpowiednich warzyw,przechodzi ich smakiem.To samo dotyczy przypraw. To jakich użyjemy nada jej charakteru.
Potrzebujemy:
Potrzebujemy:
- ok. 0,5 kg cukinii zielonej ze skórką
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- kostka rosołowa drobiowa * u vegan bez/np. mieszanka suszonych warzyw
- sól,pieprz,imbir do smaku (po około pół łyżeczki)
- niewielka ilość oleju do przesmażania warzyw
Przygotowanie:
Mniej więcej 0,5 kg cukinii zielonej, bez obierania pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju,lekko. Do garnka. Jeden kartofelek obrać i w kostkę pokroić i przesmażyć. Do garnka. Cebula również obrać,przesmażyć i do garnka. 2 ząbki czosnku drobno posiekane,przesmażyć i dodać do garnka. Podlać wodą,żeby objęło warzywa. Dać kostkę rosołową drobiową,zagotować. 20minut. Miksujesz i doprawiasz jak lubisz:sól,pieprz,imbir(po pół łyżeczki). Można przyozdobić zieleniną,ja lubię pietruszkę,na wierzch i daje fajny smaczek podczas jedzenia.Można zabielić jogurtem,śmietaną,bryndzą, lub serkiem topionym. Ewentualnie żeby chrupało można dodać przesmażone na patelni pestki dyni lub orzechy,grzanki.. Dodatki wedle uznania. U mnie są pestki słonecznika i pietruszka. Przyprawa tak na prawdę daje smak.Można np.dodać curry.
Zupę można przelać do słoika i zjeść do 3 dni.
Komentarze