zupa z cukinii (krem)

Smaczna letnia zupa, z wykorzystaniem cukinii, domowej, która jest najsmaczniejsza. Cukinia nabiera smaku w towarzystwie odpowiednich warzyw,przechodzi ich smakiem.To samo dotyczy przypraw. To jakich użyjemy nada jej charakteru.

Potrzebujemy:
  • ok. 0,5 kg cukinii zielonej ze skórką
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • kostka rosołowa drobiowa * u vegan bez/np. mieszanka suszonych warzyw
  •  sól,pieprz,imbir do smaku (po około pół łyżeczki)
  • niewielka ilość oleju do przesmażania warzyw
oraz pietruszka do smaku, przesmażone pestki słonecznika na suchej patelni
 
Przygotowanie:
 
Mniej więcej 0,5 kg cukinii zielonej, bez obierania pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju,lekko. Do garnka. Jeden kartofelek obrać i w kostkę pokroić i przesmażyć. Do garnka. Cebula również obrać,przesmażyć i do garnka. 2 ząbki czosnku drobno posiekane,przesmażyć i dodać do garnka. Podlać wodą,żeby objęło warzywa. Dać kostkę rosołową drobiową,zagotować. 20minut. Miksujesz i doprawiasz jak lubisz:sól,pieprz,imbir(po pół łyżeczki). Można przyozdobić zieleniną,ja lubię pietruszkę,na wierzch i daje fajny smaczek podczas jedzenia.Można zabielić jogurtem,śmietaną,bryndzą, lub serkiem topionym. Ewentualnie żeby chrupało można dodać przesmażone na patelni pestki dyni lub orzechy,grzanki.. Dodatki wedle uznania. U mnie są pestki słonecznika i pietruszka. Przyprawa tak na prawdę daje smak.Można np.dodać curry.
Zupę można przelać do słoika i zjeść do 3 dni. 
 


Komentarze

Popularne posty