leczo bigos (z domowych letnich warzyw) z wkładką miesną - indyk,cielęce i indycze parówczki
Dlaczego leczo bigos? Ponieważ dla mnie leczo jest to klasyk składający się z cebuli,pomidorów i papryki. W wersji typowo polskiej dodawane są często parówki,czy kiełbasa oraz cukinia,której mamy nadmiar - bo jest to typowe danie wiosenno letnie składające się z młodych warzyw. A więc,dodajemy super smaczną marchewkę z ogródka/pola,cukinię.. czosnek..i "wkładkę"co czyni te danie potrawą jednogarnkową. Dodałam pieczono-smażonego indyka a więc mięsa jest w tej potrawie sporo,co czyni je bardzie bigosem niż leczem,mimo,iż nie użyłam kapusty. Cebulka z pomidorami i pierwszą cukinią jest praktycznie rozgotowana-dla konsystencji sosu, natomiast papryka, druga cukinia i marchewka utrzymana w swoim kształcie oraz paróweczki cielęce i z indyka oraz pieczone i smażone mięso z indyka. Chciałam aby ta potrawka była lekka ale sycąca.Smaczna i wydajna. Myślę,że się udało!:)
Składniki:
- Kilka marchewek (młodych najlepiej domowych,bez nawozów*są po prostu pyszne(jak ja to mówię smakują jak kubuś soczek i to danie jest po prostu mega smaczne)
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 duża czerwona papryka
- kilka cebulek żółtych i czerwonych ( chodzi o to aby zachować mniej więcej proporcje,domowe małe cebulki na około jedną patelnię )
- puszka krojonych pomidorów (mogą być swojskie,ale ja nie posiadam,wówczas trzeba proporcjonalnie obrać/oblać wrzątkiem-zdjąć skórę i pokroić w kostkę)
- 3 parówki z indyka i 3 parówki cielęce
- mięso z udźca z indyka
Podajemy np. z ogórkami małosolnymi,chlebem,kaszą,bułeczką
- papryka słodka
- papryka słodka wędzona
- czarny mielony pieprz
- sos sojowy
- kostki pietruszkowe smaku knorr
- jedna kostka mięsna knorr
- 3 duże ząbki czosnku (u mnie domowe)
- szczypta oregano, lubczyku i czubrycy zielonej
- 2 szyje indycze + liście laurowe i ziele angielskie na wywar do podlewania (ew.może być tylko woda)
Komentarze