szarlotka sypana - najbardziej proste ciasto na świecie
Szukałam prostego ciasta - pieczonego,takiego,które wyjdzie na 100% na grupie o gotowaniu polecały mi panie przepyszne szarlotki. Zapytałam właśnie o ciasto z jabłkami, wydaje się proste,smaczne,takie tradycyjne w smaku.Wybrałam moim zdaniem najbardziej prosty przepis -czyli na ciasto SYPANE. Nie trzeba ugniatać,mieszać,robić bezy,ciasta kruchego.Potrzebujemy tylko suchych składników,naszych jabłek i masło na wierzch.
Tak więc.
Potrzebujemy:( na standardową okrągłą blaszkę)
Jest mega pyszne i słodkie szczególnie na gorąco. Świetnie pasuje i tak na prawdę dopiero się uzupełnia w towarzystwie gałki lodów mlecznych, bitej śmietany czy też szklanki mleka.
Gorąco polecam!
Szczególnie dla laików,którzy mają ochotę zmierzyć się z pieczeniem i mają obawy.To ciasto po prostu wyjdzie!HIT!
Pozdro:)i Smacznego!!
Tak więc.
Potrzebujemy:( na standardową okrągłą blaszkę)
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanka kaszy mannej
- 3/4 szklanka cuktu
- u mnie ok.8 jabłek (domowych),po usunięciu skórki,środka,części obitych i robaczywych jest to wsad na jeden raz
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- czubata łyżka proszku do pieczenia
- oraz dodatkowo 1/2 małego słoiczka domowych wiśni w syropie (taki słoiczek wielkości musztardy)
- 3/4 kostki pysznego masła (u mnie miastowe)
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
- W tym czasie obieramy jabłka ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach,doprawiamy łyżką cynamonu,mieszamy.
- W innej misce łączymy składniki suche,czyli:mąkę,kasze manną,proszek do pieczenia,cukier,szczyptę soli.
- Blachę smarujemy masłem i posypujemy 1/3 części suchego ciasta -po prostu sypiemy. Na te suche usypane ciasto,wykładamy tarte jabłka doprawione cynamonem. Ponownie sypiemy cienką warstwę. Wykładamy wiśnie w syropie,tak na oko,po powierzchni,aby na każdym kawałku później krojonym... występowały te wiśnie;) i ponownie posypujemy suchymi składnikami.
- Na wierzchu trzemy masło na grubych oczkach tarki (dlatego najlepiej będzie je po prostu przymrozić w zamrażalce) Ciasto pokryte wiórkami masła wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczmy około 1h - do godziny czasu.
Jest mega pyszne i słodkie szczególnie na gorąco. Świetnie pasuje i tak na prawdę dopiero się uzupełnia w towarzystwie gałki lodów mlecznych, bitej śmietany czy też szklanki mleka.
Gorąco polecam!
Szczególnie dla laików,którzy mają ochotę zmierzyć się z pieczeniem i mają obawy.To ciasto po prostu wyjdzie!HIT!
Pozdro:)i Smacznego!!
Komentarze