Zupa jarzynowa na rosole

Zupa jest bardzo smaczna a jednocześnie dość prosta w przygotowaniu. Dokładniej,przygotowujemy rosół. Polecam wpis prosty rosół klasyczny i na bazie takiego rosołku przygotowujemy pyszną zupkę jarzynową.
Często w domach po rosole przygotowuje się pomidorową. U mnie niekoniecznie.Często mam ochotę na pomidorówkę ale taki pyszny rosół wychodzi,że jemy rosół i często nic nie zostaje. A ostatnio odkryłam,że właśnie nie pomidorówka a zupa jarzynowa jest przepyszna. Bo właśnie taki ma smaczek tłuściutki a do tego daje dużo warzyw i zabielam,z mięskiem,fantastico. Pomidorówkę można robić na wiele sposobów i pomidorki właśnie dają radę same w sobie,natomiast dobry wywar na smaczną jarzynową to jest to!

Czyli potrzebujemy:
  • na rosół:

    "rosół a la kliasiko"


    • - kilka skrzydeł 2-3 kurze i np jedna pałka (na skrzydełkach najlepszy)
    • - 2 duże żółte cebule
    • - 3 dość spore marchewki (młode najlepsze)
    • - liście laurowe (na oko 4-5)
    •  -ziele angielskie (na oko 4-5)
    • - suszona nać pietruszki lub świeża
    • - 3 kostki rosołowe drobiowe(tak wiem,niezbyt zdrowe ale od czasu można sobie pozwolić, biorąc pod uwagę,że ma być smacznie i szybko, nie dodaję soli,pieprzu,magi ani jarzynek już)
    oraz  1/2 opakowania mieszanki warzywnej "mroźna kraina"z biedronki z brukselką
    jogurt naturalny do zabielenia
    ewentualnie świeżo mielony pieprz,sól,maggi,lub sos sojowy do smaku
    Rosół przygotowujemy zgodnie z przepisem.Następnie dodajemy do niego mieszankę warzyw i gotujemy do miękkości.Zupę hartujemy śmietaną bądź jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku.Tak przygotowana jarzynowa jest bardzo smaczna. Ma intensywny smak,dzięki rosołowi i jednocześnie bogaty smak mieszanki warzywnej, a zabielenie dodaje jej swoistego domowego charakteru. Gorąco polecam. To jedna z ulubionych zup,dlatego,że jest tak zwykła,że aż nie zwykła. Prosta a jednocześnie bardzo wartościowa.

Komentarze

Popularne posty