szaszłyki BBQ

Szaszłyki na imprezę Grill & fun
To czasochłonne danie,ale warto. Bo można jeść zarówno na zimno jak i ciepło.

Potrzebujemy:
  • paprykę 2 szt
  • pierść z kurczaka podwójna/pierś indycza
  • 2-3 średnie cebule czerwone/żółte
  • 2 papryki czerwone *mogą być różnych kolorów
  • po opakowaniu boczku cienko krojonego w plastry ( parzony, surowy )
 Na marynatę: marynata BBQ




 
 

Przygotowanie:
  • Paprykę obsmażamy na oleju do zarumienienia, tak samo cebulę  (mają nie być miękkie ale praktycznie gotowe)
  • Pierś tniemy w kostkę i obsmażamy/obgotowujemy do braku surowości






  • Mięso możemy poddusić w marynacie. Lub nie.
  • Na szaszłyk-drewniany patyk  przelany wrzątkiem nabijamy na przemian mięso,paprykę i cebulę. Całość pokrywamy marynatą BBQ i przechowujemy w szczelnym naczyniu pod przykryciem kilka godzin. Następnego dnia możemy je grillować, piec w piekarniku w naczyniu pod przykryciem do godziny czasu w temperaturze 170 stopni,bądź dłużej w niższej temperaturze.
Polecam przygotować dzień przed imprezą i podawać ciepłe/gorące w trakcie przyjęcia. Świetnie smakują również na zimno.


























Komentarze

Popularne posty