ser gorgonzola z tuńczykiem i oliwkami,podany z grzankami z chleba

Szybka przekąska przed kolacyjna. Uwielbiam ser gorgonzola,ten z kuchni włoskiej z biedronki. Jest w sam raz miękki,delikatny i ta pleśń.. mm
Poza tym jestem po miłym wypoczynku ...na odludziu. Chciało się zrobić coś na szybko,a jednocześnie smacznego,tzn.to co lubię.. po włosku
Na deseczkę ułożyłam:
  • ser gorgonzola pocięty w małe kawałki
  • puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • kilka kromek chleba pszennego ale może być każdy chleb
  • około 1/2 słoiczka ciemnych oliwek (u mnie miseczka do sushi)
  • łyżka masła, czubryca zielona lub przyprawy do kuchni włoskiej,oregano 
Przygotowanie:
Po prostu kroimy ser w małe kawałki i układamy na desce. Tuńczyka wyglądam w małe miseczki,natomiast olej z niego wylewam na patelnię,dodaję też odrobinę(około łyżki masła) Na rozgrzany tłuszcz układam kromki chleba,posypuję przyprawami.Obsmażam do zarumienienia z obu stron. Wykładam na deskę.
Kroje w różne mniejsze kawałki. Oliwki przecinam na pół,wykładam do mini miseczki. I to wszystko.
Podaje małe talerzyki,na które można wykładać chlebek i jeść dowolnie. Można sobie nakładać tuńczyka na chlebek,zagryźć oliwką,lub jeść sam chlebek i sam serek oddzielnie,albo wszystko na raz.
:)

Komentarze

Popularne posty