bagietki pieczone z boczkiem serem gorgonzola

Cześć.
 
Idąc smakiem serów  ....
na kolację wpadło na fristajlu o to zacna rzecz: 
 
Potrzebne:
- 2/3 dużej bagietki
- około 70 gram ( kilka kostek sera pleśniowego gorgonzola)
- ok. 100 gram boczku podwędzanego pokrojonego w kostkę
- do smaku - szczypta papryki wędzonej na każdą kromkę, czosnek granulowany na każdą kromkę
- kilka zielonych oliwek
- łyżka majonezu

Przygotowanie:
Bagietkę kroję na pół i biorę z takiej długiej około 2/3 długości.Kroję w kromki. Każdą posypuję papryką wędzoną,następnie smaruję majonezem. Układam kawałki boczku, umieszczam kawałki sera.
Dla męża dodatkowo dodaje oliwki,bo uwielbia pieczone.Ja niekoniecznie. Posypuję szczyptą granulowanego czosnku.

Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, do 15 minut max. Aż gorgonzola się roztopi.

: ))



 PS. Z sosem słodko kwaśnym podajemy - petarda!
-Najlepiej jest polać trochę sosu na naczynie. Następnie podać jako porcję bagietki na tym naczyniu. Ja lubię ten sposób.Siedzisz sobie i mas pod mordką "swoje". :P



Komentarze

Popularne posty