różki z salami/ zawijańce z tortilla

Dla mnie wydaje się dość banalne, zdjęcie znalazłam przeszukując komputer... I nawet nie pamiętam co dokładnie było w zawijańcach z tortilli i rożkach z salami, ale wydaje mi się, i jak mniej więcej "zawsze" używam...
Do rożków z salami potrzebujemy:
-salami ( ilość plastrów dowolna)
- i najbardziej prostym sposobem jest posmarowanie połowy plastra dość grubo ulubionym serkiem,takim na jaki ma się ochotę typu almette, i inne, w składzie ze szczypiorkiem,przyprawami,łososiem,czosnkiem itp.
jeśli masz ochotę możesz włożyć kawałek jakiegoś warzywa. Rolujesz plaster w rożek lekko dociskając palcami.

Do tortilli:
Na placki smarujemy analogicznie serek ( możemy wykonać pastę samodzielnie ) albo posmarować keczupem zmieszanym z majonezem i posypać ziołami.  Na placek układami warstwami
- żółty ser
- plastry szynki
- ogórka cienko pokrojonego bez skórki
- liście sałaty
(placek powinien być posmarowany serkiem dość grubo)
następnie rolujemy bardzo dokładnie dociskając palcami jednocześnie stanowczym ruchem
Można użyć folii aluminiowej i chwilę przeczekać aby całość zwinąć w wałek aby lepiej się kroił. Ja na bieżąco ostrym nożem kroję tak zrolowaną tortillę w różne kawałki. Można fikuśnie pod skosem,można na wprost - jak sobie życzysz. Można podać sos czosnkowy do tego. Świetnie sprawdza się jako przegryzka w trakcie spotkania.

Komentarze

Popularne posty