Quesadillas z piekarnika - meksykańska z kurczakiem,fasolą i papryką

Quesadillas z piekarnika - meksykańska - z kurczakiem,fasolą i papryką
Składniki:
Pierś z kurczaka
cebula jedna duża
puszka czerwonej fasoli
przyprawa do gyros/kebab knorr
ser gouda tarty -  pół kostki "na oko" / wedle uznania
placki tortilli 4-5szt.
papryka czerwona
olej do smażenia

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. I smażymy na nim pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę,obtoczoną przyprawą do gyros/kebab. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę w piórka.Całość smażymy do objęcia się kurczaka,przyrumienienia warzyw. Na sam koniec dodajmy czerwoną fasolę z puszki ( odsączoną ). Delikatnie mieszamy. Chwilę się razem smaży.
Następnie na placki tortilli układamy równomiernie tarty żółty ser ( skleja on placek z farszem ) Układamy farsz, dociskamy. Ponownie posypujemy żółtym tartym serem- im więcej tym lepiej skleja się całość. Przykrywamy plackiem tortilli aby pokryć wierzch.
W rozgrzanym piekarniku ok. 190 stopni na 20 minut zapiekamy.Sprawdzamy czy placek jest lekko chrupki - farsz "sklejony"- ważne jest jednak to jak chcemy mieć wypieczony placek.Od wewnątrz jest wilgotny od soków,a z wierzchu chrupki. Wyciągamy z pieca - kroimy w trójkąty jak pizze i szamiemy.
Bardzo polecam przykryć folią aluminiową ,lekko docisnąć. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.Następnego dnia Quesadillas jest jeszcze lepsza! Zwarta i dobrze się kroi - można pociąć w przecudnej urody równe trójkąty - podgrzać w mikrofali albo piecyku przez parę minut i podawać z ulubionymi sosami.

Smacznego!!

*Quesadillas można również przygotować na patelni. Zapiekamy jedną ze str.do rozpuszczenia sera.Następnie nakładamy talerz na patelnię,delikatnie ale szybko przewracając patelnię i obróconą str.zapiekamy.  Quesadillas zdejmujemy z patelni, w momencie gdy ser sklei składniki - farsz przyklei się do placka.

Komentarze

Popularne posty