Zupa z żółtą pastą curry - tom kha




Lubię eksperymentować, a, że lubię tajskie smaki, chińskie... Trafiłam w nowo otwartym sklepie na żółtą pastę curry. Wcześniej używałam zazwyczaj zielonej i jest to moja ulubiona pasta. Ostra a jednocześnie orzeźwiająca dzięki temu co ma w składzie. Żółta natomiast jest nie tylko łagodniejsza,ale i słodsza. Nie daję takiego konkretnego smaku, jak zielona pasta curry i jeśli lubisz nieco pikantniejsze smaki,lekko kwaśne,trzeba ją podrasować nutką chilli i sokiem z limonki.

Potrzebujemy:
2-3 łyżki żółtej pasty curry
1 średnia cukinia
500 gr pieczarek
5 skrzydełek drobiowych
3 duże marchewki
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
kilka łyżek masła
4 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego
pęczek świeżego koperku
małe opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie bio bakomy)
woda

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni wykładamy masło - 2-3 łyżki, dokładamy poszatkowane 2 ząbki czosnku,oraz poszatkowaną cebulkę,lekko przesmażamy i wykładamy całość do garnka,w którym będzie nasza zupa. Garnek zalewamy 2 L wody,dokładamy ziele,liść laurowy i jeszcze jeden ząbek czosnku oraz obrane i krojone w kostkę marchewki. Gotujmy.
Na patelni przesmażamy skrzydełka do lekkiego zarumienienia, w trakcie dodajemy poszatkowane pieczarki. W momencie kiedy pieczarki nabiorą ciemniejszego koloru, przekładamy całość do garnka z zupą. Dodajemy 2-3 łyżki żółtej pasty curry. Zagotowujemy.
Skrzydełka wyjmujemy z zupy i obieramy z mięska - mięsko dodajemy ponownie do zupy.
Pod koniec dodajemy poszatkowaną cukinię wraz ze skórką. (Cukinia bardzo szybko się rozgotowuje,dlatego potrzebuje tylko kilka chwil w gorącej zupie) Szatkujemy świeży koperek.Dodajemy i mieszamy.
Na talerzu hartujemy jogurt (dużą łyżkę) z odrobiną płynu z zupy.Następnie wkładamy dużą chochlę gęstej.
Smacznego:)
PS. Zupa nie jest zbyt pikantna a raczej delikatnie słodka. Można użyć soku z limonki,aby była kwaśniejsza/lub chilli aby była bardziej pikantna/i to i to;)
PS.2 świetnym dodatkiem,który wypełni cało danie i sprawi,że będzie bardziej sytym jest użycie makaronu Udong Noodles firmy Itamae. Jest to gruby makaron chiński z mąki pszennej.



Komentarze

Popularne posty