pieczony boczek

Domowy boczek,który możemy serwować na kanapkach na zimno,z musztardą!lub zjeść na ciepło,jak kto woli.

Składniki:

  • około kg boczku
  • parę ząbków czosnku
  • średnia cebula
  • pieprz w ziarnach
  • kilka łyżek soli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Boczek smaruje na grubo solą,nacinam małe wnęki w całym boczku i wsadzam w dziurki drobno pokrojony czosnek,posypuje poszatkowaną cebulą,dodaje ziele angielskie,liść laurowy i pieprz.Przykrywam,stoi sobie w lodówce dzień lub dwa.Następnie wyjmuję boczek,odczepiam wszystkie przyprawy,czosnek z wierzchu też,jedynie ten który wchłonął boczek pozostawiam.
 Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około godzinę.Potem wyłączam piekarnik,a boczek zostawiam w piekarniku jeszcze na około godzinę.Wyjmuję,plaster jem na ciepło.Zostawiam do ostygnięcia.Można śmiało kroić na chleb i zajadać z musztardą.Pycha!

Komentarze

Popularne posty