pieczony boczek
Domowy boczek,który możemy serwować na kanapkach na zimno,z musztardą!lub zjeść na ciepło,jak kto woli.
Boczek smaruje na grubo solą,nacinam małe wnęki w całym boczku i wsadzam
w dziurki drobno pokrojony czosnek,posypuje poszatkowaną cebulą,dodaje
ziele angielskie,liść laurowy i pieprz.Przykrywam,stoi sobie w lodówce
dzień lub dwa.Następnie wyjmuję boczek,odczepiam wszystkie
przyprawy,czosnek z wierzchu też,jedynie ten który wchłonął boczek
pozostawiam.
Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około godzinę.Potem wyłączam piekarnik,a boczek zostawiam w piekarniku jeszcze na około godzinę.Wyjmuję,plaster jem na ciepło.Zostawiam do ostygnięcia.Można śmiało kroić na chleb i zajadać z musztardą.Pycha!
Składniki:
- około kg boczku
- parę ząbków czosnku
- średnia cebula
- pieprz w ziarnach
- kilka łyżek soli
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około godzinę.Potem wyłączam piekarnik,a boczek zostawiam w piekarniku jeszcze na około godzinę.Wyjmuję,plaster jem na ciepło.Zostawiam do ostygnięcia.Można śmiało kroić na chleb i zajadać z musztardą.Pycha!
Komentarze