babka ziemniaczana

Doskonała babka ziemniaczana.Bardzo dobra następnego dnia,podgrzana na patelni..


Składniki:

  • około 2 kg ziemniaków
  • 3-4 cebulki
  • około 300 gram boczku podwędzanego
  • 2 jaja
  • sól i pieprz
  • 5łyżek mąki ziemniaczanej
  • olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na najmniejszych oczkach.Powstałą papkę,odsączamy z wody.Wbijamy dwa jaja i dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Boczek kroimy na kawałki takie,jakie nam się podobają.Ja pokroiłam boczek w spore kawałki(plastry),jak na kanapkę.Obsmażyć na patelni bez dodatku oleju.Następnie do boczku dodajemy drobną posiekaną cebulę.Obsmażamy na złoty kolor.Mieszankę dorzucamy do papki z ziemniaków.Mieszamy.Następnie dajemy kilka łyżek mąki ziemniaczanej i ponownie mieszamy papkę.Całość układamy w blachę do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190stopni,pieczemy około 1,5 godziny.Sprawdzamy w trakcie czy skorupka na wierzchu jest już lekko zarumieniona,jeśli jest taka lekko brązowa,najprawdopodobniej babka jest już gotowa.Wyjmujemy babkę i kroimy w spory kwadrat.Podajemy. Niektórzy do babki preferują mleko do picia. Następnego dnia,babkę kroimy w plastry i obsmażamy na oleju.Na zdjęciu widoczna jest właśnie babka po obsmażeniu następnego dnia.

Komentarze

Popularne posty