babka ziemniaczana
Doskonała babka ziemniaczana.Bardzo dobra następnego dnia,podgrzana na patelni..
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na najmniejszych oczkach.Powstałą
papkę,odsączamy z wody.Wbijamy dwa jaja i dokładnie mieszamy.Doprawiamy
solą oraz pieprzem do smaku. Boczek kroimy na kawałki takie,jakie nam
się podobają.Ja pokroiłam boczek w spore kawałki(plastry),jak na
kanapkę.Obsmażyć na patelni bez dodatku oleju.Następnie do boczku
dodajemy drobną posiekaną cebulę.Obsmażamy na złoty kolor.Mieszankę
dorzucamy do papki z ziemniaków.Mieszamy.Następnie dajemy kilka łyżek
mąki ziemniaczanej i ponownie mieszamy papkę.Całość układamy w blachę do
pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190stopni,pieczemy około 1,5
godziny.Sprawdzamy w trakcie czy skorupka na wierzchu jest już lekko
zarumieniona,jeśli jest taka lekko brązowa,najprawdopodobniej babka jest
już gotowa.Wyjmujemy babkę i kroimy w spory kwadrat.Podajemy. Niektórzy
do babki preferują mleko do picia. Następnego dnia,babkę kroimy w
plastry i obsmażamy na oleju.Na zdjęciu widoczna jest właśnie babka po
obsmażeniu następnego dnia.
Komentarze