Chlebek boży w jajku z patelni

Smak dzieciństwa.Mam robiła albo biały chleb w jajku,dużo tego jajka było.Albo takie same kromki przesmażała,dla mnie to były grzanki i również mi smakowały.
Można pod siebie ustawić rodzaj chleba oraz dodatki.
Dla kogoś chętnie serwuje chleb tostowy z jajkiem,sól,pieprz i szczypiorek oraz ciągnący ser.

Sobie robię podobnie na chlebie żytnim. Czasami przesmażam sam chleb do zarumienienia na suchej patelni.

Na 4 kromki chleba tostowegoi 2 kromki żytniego potrzebujemy:
-3 jajka
- szczypta soli i pieprzu
- pół pęczka szczypiorku(u mnie domowy,taki grubszy szczypior,pocięty)
- na każdą kromkę ser gouda/edamski/mozzarella czyli około 6 plastrów pociachanych
- olej rzepakowy do smażenia/masło
*można dodać prażoną cebulkę pod koniec,doprawić papryką w proszku

Przygotowanie:
Jajka bełtamy w miseczce z solą i pieprzem oraz poszatkowanym szczypiorkiem.Trochę pozostawiamy dla ozdoby,aby posypać po wierzchu. W osobnym naczyniu tniemy ser,aby szybko położyć,oraz jeśli chcemy dodatkowo,w osobnej miseczce z rozbełtanym jajkiem łączymy prażoną cebulkę,szczypiorek ew.inne przyprawy & dodajemy je gdy już chleb jest praktycznie gotowy = ścięty.

Każdą kromkę maczamy w rozbełtanym jajku,dociskamy porządnie,aby fajnie przeszedł od środka.
To samo robimy z każdą kromką chleba(czy to żytni,biały pszenny itd)
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej (nie za dużo,ale i nie za mało,nie jest to mało kaloryczne danie),lub rozpuszczamy masło. Wykładamy kromki chleba obtoczone jajkiem, kilka razy przekładamy na patelni.
Gdy widzimy,że chleb się rumieni,jajko się ścina,wykładamy ser na kromki. (ser bardzo szybko się topi, wystarczy na położoną kromkę chleba położyć ser, przełożyć na następną stronę, następnie ponownie przełożyć i ser już się rozciąga : ) )

chlebek tostowy w jajku i serze ze szczypiorkiem


chlebek żytni w jajku i serze ze szczypiorkiem

Wykładamy na talerze,posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.

 Jeśli chcemy dodać więcej jajka z prażoną cebulką,szczypiorkiem i szczyptą papryki w proszku, trzeba energicznie wylać to na chleb pod sam koniec smażenia. Wystarczy już ściągnąć patelnię,która jest rozgrzana, następnie przełożyć chleb jeszcze raz na drugą stronę i po kilku sekundach zdjąć na talerz.


Komentarze

Popularne posty