Jak radzić sobie z ochotą na coś słodkiego,potrzebne składniki i przepisy
Rzadko, na
prawdę rzadko zdarza mi się ochota na coś słodkiego. (chyba,że policzę keczup);
Staram się
znaleźć coś
- zdrowego ( w miarę ) bo jak wiadomo, co to znaczy zdrowe?
- biorąc pod uwagę punkt pierwszy, mimo, iż mam ochotę na coś słodkiego, wybieram coś co stricte nie jest słodyczami, gotowymi produktami, ale zawiera cukier,bądź miód
- z czymś słodkim od razu kojarzą mi się orzechy, szczególnie migdały. Często podprażam je na suchej patelni i jem jako samodzielną przekąskę, albo dodaje np.jako dodatek do kremu z dyni; istnieje wiele wariantów zastosowania orzechów, no ale nie o tym..
- ewentualnie suszone owoce, szczególnie morele, bądź śliwki, żurawina..
- ewentualnie kakao, cynamon
- i oczywiście miód
W zasadzie,
to już z tych składników można by było wyczarować
- coś słodkiego
- zdrowego
- szybkiego
smacznego!:)
ale do tych
mimo wszystko niezbędnych składników, których nie używam za często w kuchni,ale
jednak je mam bo są właśnie moją tajemniczą bronią to:
- otręby owsiane, pszenne
- płatki owsiane ale i uwaga! gotowe płatki typu czekoladowe, miodowe itp.
mleko
Z takimi
dodatkami to już na prawdę można wiele...
Kiedy nie
chcę mi się czekać,bo apetyt na słodkie jest ogromny. To nie piekę!
Bo jeśli
piekę.. to składniki w dowolnej formie mieszam z otrębami owsianymi i mam
pyszną owsiankę, do tego wegetariańską
ale..
jeśli nie mam nic! Słodkiego przygotowanego...
Nie chcę
sięgać po nic słodkiego "gotowego"...
Mieszam
składniki z punktów pierwszych i łącze je z którymiś z punktu drugiego plus
dodaje mleka i mam miseczkę pełnowartościowych składników;
- bardzo sycących
- zaspakajających apetyt na słodkie
- i po raz kolejny: szybkich i smacznych
___________ ? ___________
w której
skład wchodzi:
- płatki
czekoladowe typu chocapik, orzechowe, kuleczki miodowe
- łyżka
miodu
- łyżka
kakao
- szczypta
cynamonu
- garść
migdałów
- jedno małe
jabłko pokrojone w obojętnie jaki kształt wraz ze skórką
- zalane
mlekiem
i voila!
Gotowe. Jem ze smakiem. Nie mam wyrzutów sumienia,mimo tych gotowych płatków..
bo wolę to niż rzucać się na batoniki pełne konserwantów, dodatków i
przetworzonych cukrów w bliżej nieokreślonej formie. Po za tym takich gotowych
przekąsek łatwiej zjeść więcej, a taką miseczkę jesz po prostu jedną.
___________ ? ___________
w której
skład wchodzi:
- pół
szklanki * na oko, otrębów, bądź płatków owsianych
- kilka
sztuk suszonych moreli, żurawiny, bądź śliwek, żurawiny, goi( co akurat mam,
albo na co mam ochotę )
- miód
- dowolne
orzechy (moje ulubione migdały, bądź włoskie)
Otręby
zagotowuje w odrobinie wody dodaje miód, rozpuszczam, dodaje resztę składników,
wkładam do jednorazowej foremki i zapiekam ok.15-20 minut (zależy) w
temperaturze ok. 190 stopni. A potem zajadam na ciepło jak papkę, albo czekam i
następnego dnia mam (bo zawsze zostaje na następny dzień) porcję węglowodanów
na zimno, bardzo lubię je wtedy łączyć z gorącą kawą,bądź ciepłą herbatą czy
wodą z dodatkiem mięty czy imbiru. Pyszne!
Piernik!
Otręby
mieszamy z przyprawami,jajkami i białym serkiem, dużą ilością kakao i *miodem
lub słodzikiem/ zapiekamy i mamy pyszny dietetyczny piernik. To mój następny
szybki i łatwy sposób, aczkolwiek przy nim już trzeba trochę się pobawić.. Jest
to jednak miłe zaskoczenie dla koleżanek, które z jakiegoś powodu są na diecie
i nie wierzą, że w takim pierniku nie ma cukru i mąki, ani tłuszczu - czyli
wszystkiego tego,co tuczy...
(dodam przepis,dodam..)
zawierający
sporo jaj i białego sera( można użyć serków wiejskich, mielonych dwa
razy,białych, specjalnych na sernik, homogenizowanych itp.), tutaj sprawdza się
słodzić, chodź nie zdrowy:/ ( ale jeśli taki sernik jemy rzadko, a mamy czas i
ochotę sobie samemu przygotować coś..słodkiego) to jestem za tym, aby spróbować
i poeksperymentować i zrobić odrobinę czegoś zakazanego... niż jeść gotowca.
Polecam również pyszne ciasta, zwykłe niezwykłe bo zrobione na bazie wydawać by się mogło nie spójnych ze sobą produktów. Wśród moich faworytów jest kosmiczne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli i bananów z kakao, zamiast cukru używamy miodu lub syropu z agawy. Tutaj przepis>ciasto czekoladowe z bananów i fasoli
I to by było
na tyle. Jestem ciekawa jak inni radzą sobie z ochotą na słodkie:)
Takie
są moje porady na coś słodkiego,smacznego i zdrowego oraz szybkiego. Pamiętajmy
by zawsze mieć w domu suszone owoce,jeśli nie mamy świeżych - zastąpią
nam nie jeno.. Orzechy! wybawienie, bardzo dobra przekąska również
samodzielnie ale i dodatek do np. sałatek. No i oczywiście mimo wszystko ( bo
gluten ) otręby i przyprawy takie jak cynamon, kakao i miód. To
jest podstawa. Wszystko zależy od upodobań itp. Dobrze mieć przyprawy do
piernika, sernika, aromaty i inne cudawianki. Możemy jednak się bez nich
obejść. A propo. Przyprawę do piernika zawsze zrobimy z podstawowych przypraw,
o ile je mamy w domu. Są to ziele angielskie, cynamon, imbir, możemy dodać
odrobinę chilli, gałki muszkatołowej ,czy goździka.. Taka przyprawa
samodzielnie zrobiona dodana do piernika nie zawiera cukru. Możemy dodać
miód.
/z biegiem czasu i potrzeb będę edytowała ten wpis;)/
________________________________________________________________________________
Źródła
obrazków:
migdały
serce http://www.poradynazdrowie.pl/migdaly.html
morela http://www.ilewazy.pl/morela-suszona
kakao
http://www.opinie.senior.pl/DecoMorreno-Kakao-extra-ciemne,12596.html
cynamon http://www.rajsmakosza.pl/cynamon-caly-17g-p-849.html
miseczka
miętowa:)
http://fromnord.pl/KUCHNIA/CERAMIKA/MISECZKA-MUSLI-MIETOWA-MYNTE-Ib-Laursen
owsianka
http://feelfit.yeahmagazin.sk/domace-musli/
sernik - ser
do sernika -
http://www.opinie.senior.pl/President-Twarog-smietankowy-tlusty,21766.html
Komentarze