Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami


Pyszne wegetariańskie kotleciki. Nie dodałam jajka, kasza jaglana jest dosyć lepka i jest ono niepotrzebne. Doskonałe na ciepło, jak i na zimno jako przekąska. 


Na 12 średniej wielkości kotlecików potrzebne będą:

- jedna torebka kaszy jaglanej(przygotowana według przepisu na opakowaniu - do wrzącej wody,pod przykryciem ok. 20 minut)
- kilka różyczek mrożonego brokułu;
- garść mrożonej fasolki szparagowej;
- garść świeżej natki pietruszki;
- 1 średnia drobno pokrojona cebulka;
- 2-3 ząbki czosnku według smaku;
-  pół łyżeczki chilli lub czerwonej papryki;
- sól, pieprz,
- łyżeczka ulubionej musztardy;
- olej do smażenia;
- skrobia ziemniaczana do obtaczania kotletów;
- jedna kotka rosołowa ( u mnie warzywna);

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem połowy kostki rosołowej ( u mnie jedna torebka do wrzącej wody ok. 250ml, gotujemy pod przykryciem ok.20minut); Brokuły i fasolkę szparagową przygotowujemy na parze(ok. 7minut)rozkruszamy w palcach 1/2 kostki rosołowej i posypujemy warzywa. Gotowy brokuł i fasolę przelewamy zimną wodą; Czekamy do ostygnięcia zarówno warzyw jak i kaszy. Na łyżce oleju podsmażamy drobno poszatkowaną cebulkę; W misce łączymy ze sobą ostudzoną kaszę, poszatkowany drobno brokuł i fasolkę, oraz przesmażoną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli; Dodajemy garść poszatkowanej natki pietruszki, drobno poszatkowany czosnek i musztardę. Mieszamy. Łyżką nabieramy "masę" i formujemy kotleciki. Obtaczamy każdy w skrobi ziemniaczanej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Smacznego:-)

Komentarze

Popularne posty