sernik na zimno z galaretką

 Cześć. Postanowiłam na upał przygotować sernik na zimno.Bardzo lubię takie orzeźwiające słodkie przekąski.Mimo,iż nie jestem fanem słodkości. To w tak gorące dni nie mam ochoty na zbyt wiele jedzenia bogatego w mięso. Za to lody,galaretki,dużo gazowanej wody z cytryną bądź limonką plus dużo lodu..o tak.
Nie byłabym sobą gdybym nie wykorzystała produktów,które już miałam w domu... tak aby kupić tylko to,co niezbędne. Zakupiłam więc kubełek 1kg sera z biedronki na sernik i żelatynę. Całą resztę miałam w domu.
Dlatego też są herbatniki nie biszkopty. Suszone morele,nie świeże. Maliny z puszki zamiast innych owoców;) Żółte galaretki a nie jak to się oklepało - czerwone. Ale syrop z agawy użyłam celowo, bo staram się unikać czystej postaci białego cukru. Tak,aby było chociaż trochę zdrowiej. Sernik w takiej postaci zjem bez wyrzutów sumienia:) Żelatyna jest bardzo wskazana na stawy,a więc galaretki są po prostu zdrowe.


Należy przygotować:
- 1 kg kubełek serka na sernik
- 2 żółte galaretki & 0,5 l wody
- 3 czubate łyżki żelatyny
- kilka herbatników (ok.1/3opakowania)
- garść suszonych moreli
- maliny w syropie (1opakowanie)
- 50 ml syropu z agawy
+okrągła forma do ciasta

Sposób przygotowania:
Galaretki nie przygotowujemy zgodnie z opakowaniem. Na dwa opakowania galeretki potrzebujemy dwie szklanki (ok.250ml)wody.Czyli ok. 0,5L wody. (na opakowaniu galaretki producent zaleca ok.500ml wody) Galaretka będzie bardziej zwarta i słodka,a tego potrzebujemy do tego ciasta.
Żelatynę (3czubate łyżki)natomiast rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Czekamy aż galaretka i żelatyna przestygnie.
W tym czasie układamy herbatniki na formie.
Morele zalewamy wrzątkiem do przykrycia,aby lekko powiększyły swoją objętość.
I czekamy : )
Galaretkę można odstawić do lodówki,ale należy pilnować aby nie zastygła.
Do serka dodajemy 50 ml syropu z agawy i mieszamy. Gdy żelatyna ostygnie,dodajemy ją do sera i starannie mieszamy. Można już wylać serową masę na herbatniki. Po kilku minutach już zaczyna tężeć. Wyjmujemy z wody morele i kroimy w kosteczkę. Posypujemy równo po masie serowej.Można owoce lekko docisnąć nożem do środka.

Następnie przecedzamy maliny z syropu. I układamy na masie (nie wygląda to super estetycznie,ale będzie smaczne)
 
Zakrywamy blaszkę np. folią aluminiową/pokrywką i wstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretką zalewamy całość.Ponownie nakrywamy ciasto,wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

 Ciasto się łatwo kroi. Jest orzeźwiające i można je jeść bez wyrzutów sumienia:)
Smacznego!

om om om om om


Komentarze

Popularne posty