gołąbki bez zawijania

Odkąd odżywiam się zdrowiej, przygotowywane potrawy, szczególnie obiadowe staram się urozmaicać. Dzisiaj zaserwowałam sobie gołąbki dietetyczne. Bez zawijania, FIT:)
Potrzebne będą na (12sztuk):
-500 gram mięsa z szynki wieprzowej
-ok. czterech łyżek namoczonych w wodzie płatków owsianych ( umnie z chia )
-1 jajko
-sól,pieprz
-1/3 niewielkiej kapusty
-opcjonalnie mała cebula
-ew. bardzo drobne otręby owsiane do obtoczenia
-2 łyżki oleju,ew. tłuszczu kokosowego
sos: passata pomidorowa/puszka pomidorów, 1 kulka ziela angielskiego,liść laurowy

Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju aż będzie szklista. Namoczyć płatki w kilku łyżkach wody.Dodać do mięsa.Dodać poszatkowaną kapustę,płatki,przyprawy,jajko i wymieszać. Pomidory z puszki zmiksować,jeśli używamy passaty to krok pominięty. 

 













Uformować kulki,
jeśli chcesz dodatkowo obtoczyć w drobniutkich otrębach to zrób to.:)

Obsmażyć z dwóch stron na łyżce oleju/tłuszczu kokosowego. 
Zalać sosem. Ja używam passaty i dodatkowo do butelki wlewam trochę wody aby wypłukać resztkę i dodaje do sosu. Przyprawić solą oraz pieprzem, dodać ziele i liść. Gotować na niewielkim ogniu, w trakcie gotowania obracać na drugą stronę. 

Jeśli zostanie Ci trochę poszatkowanej kapusty dodaj do sosu. 


Ja robię je odpowiednio wcześnie tzn jeśli wiem,że mam zjeść posiłek o 16 to robię sobie takie gołąbki do godz.15. Przykrywam patelnię folią aluminiową podwójnie,przykrywam pokrywką. O godz.16 są jeszcze cieplutkie,bez podgrzewania. I"dochodzą" 

Komentarze

Popularne posty