roladki z ciasta francuskiego z farszem oliwkowo pomidorowo serowym

 Jest dużo pomysłów na ciasto francuskie i często kombinuję z nim jak mogę. Na moich urodzinach postanowiłam zrobić jednak roladę. Dziewczynom bardzo posmakowało, więc.. udoskonaliłam myślę ten przepis i tak powstały"zawijasy".

Potrzebne składniki:
ciasto francuskie ( gotowe )
kilka łyżek ulubionego keczupu ( u mnie jakiś z posmakiem papryczki )
oregano suszone
ser mozzarella oraz kawałki sera wędzonego
suszone pomidory (kilka sztuk)
oliwki zielone ( kilka sztuk )
oliwki niebieskie ( jak zwał tak zwał, ponoć są czarne ) kilka sztuk


Sposób przygotowania:
ciasto (gotowe) francuskie rozwijamy równo i smarujemy keczupem, posypujemy oregano. Następnie równomiernie na całości rozkładamy kawałki drobno pokrojonego sera mozzarella jak i podpuszczkowego wędzonego, może być np. ser żółty"zwykły". Skleja to nam ładnie całość. Rozkładamy poszatkowane oliwki zielone i czarne, oraz drobno posiekane suszone pomidory. Całość zwijamy w "roladę". Na jednym z brzegów zostawiamy różnicę ok. 5 cm. Aby tym "wolnym" od farszu brzegiem skleić całość. Kroimy w "paski". Ok. 5 cm. Jeśli "wyleje" nam się farsz - układamy gotową roladkę poziomo i wkładamy do niej to, aby uzupełnić braki. Jeśli uznamy za stosowne,że w którejś z roladek brakuje składników. A tak dzieje się w przypadku pierwszej i ostatniej - dokładamy je osobno, wciskając między brzegi. Wkładamy do pieca nastawionego na ok. 220 stopnie na ok. 15 minut i pieczemy wedle upodobań. Niektórzy lubią mniej wypieczone a nie którzy bardzo mocno. 15 minut jest w sam raz. Smacznego.


Komentarze

Popularne posty