śledź po mojemu

jest to prosta wersja podawania śledzia, aczkolwiek bardzo smaczna, serwowana zarówno do obiadu z ziemniakami jak i przekąska na imprezie


Składniki:

  • 3 płaty korzenne - octowe śledzia
  • 1 średnia cebula
  • około 3 kiszone ogórki 
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • estragon
  • olej

Sposób przygotowania:

Płat śledziowy składa się jakby z dwóch części, a więc kroimy go na pół - wzdłuż, usuwamy skórę, Taką "linijkę" śledzia obtaczamy w estragonie, następnie tylko posypujemy delikatnie solą czosnkową, można trochę więcej jeśli zdecydujemy się na zwykłą sól, pieprzu również delikatnie, ponieważ czarny pieprz jest bardzo ostry. Lepiej nie stosować zamiennika w postaci np pieprzu ziołowego, gdyż zwykły czarny pieprz jest tu najlepszy. Do środka wkładamy kawałek ogóreczka, tak by nie wychodził między brzegami,ewentualnie jeśli wyjdzie, to proponuje go przyciąć.Całość rolujemy w rulon i przebijamy wykałaczką. Układamy roladki jedna obok drugiej.Posypujemy po całości drobną posiekaną cebulką. Można dodać również drobno posiekanego ogórka kwaszonego, ale odrobinę. Polewamy olejem. Zakrywamy i wstawiamy do lodówki na 24h.
 Do środka sprawdza się również dodana razem z ogórkiem , konserwowa papryka, aczkolwiek rulony robimy wówczas z całego płata śledziowego- nie przecinanego na pół. Jest to wersja "dużego śledzia" I osobiście polecam serwować mniejsze porcję, "na gryza".

Komentarze

Popularne posty