potrawka z warzyw orientalnych

Czasami trzeba sięgnąć po gotową miksturę tzn. np. mieszankę warzyw,które są starannie dobrane
(jednocześnie chodzi i o jakość i o dobór warzyw odpowiednich do siebie,pasujących do danej potrawy). Uwielbiam takie mieszanki,ponieważ oszczędzają
  1. czas Człowiek nie musi nastać się i nakroić tylko ma już pokrojone i to bardzo dobrze!
  2. pieniądze Nie musimy wydawać kasy niepotrzebnie,bo gdzieś taniej jest marchewka a gdzieś korzeń bóg wie czego
  3. Jakość Takie mrożone warzywa są poddawane temu procesowi kiedy są na maksa świeże,po zebraniu. Wolę kupić mrożonego brokuła niż "świeżego" nie w sezonie,po co mi delektowanie się takim niesezonowym warzywem... (?)
Tak więc wybieram mrożonki, szczególnie w okresie jesienno zimowym,ale również i letnim. Nasze polskie,sezonowe warzywa i owoce smakują w tym okresie.Natomiast większość warzyw i owoców niestety wolę z mrożonek.

Na potrawkę potrzebujemy:
  • groszek zielony i strąki (czyli zarówno kuleczki zielone jak i całe młode strąki)
  • marchewka
  • cebula
  • podwójna pierś z kurczaka
  • olej rzepakowy
  • sos tajraki/ sojowy
  • mały kawałek imbiru (dosłownie z 2cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron ( jaki lubicie i chcecie, dla mnie świetnie w tym daniu sprawdzają się świderki)
  • rozmaryn suszony - szczypta
 Sposób przygotowania:
  • Trzeba zamarynować mięso - czyli naszą pierś ( sos tajraki/sos sojowy). ( przynajmniej z 20 minut!) Następnie obsmażyć piersi porządnie z każdej ze stron na złoto brązowy kolor,zdjąć z patelni i kazać piersiom odpocząć.
  • Podsmażam kawałek imbiru i czosnek - drobno posiekane. 
  • Przygotowuję makaron zgodnie z przepisem ( w zależności jakiego używamy ). Makaron przecedzam na sicie i przesypuje do garnka. Dodaje podsmażony imbir z czosnkiem i mieszam.Również dodaję odrobinkę dosłownie rozmarynu,krztę (jest bardzo intensywny i rozwija swój smak w potrawach,a ja chcę uzyskać jedynie aromatu odrobinę,nie smaku )
  • Warzywka nasze przelewam wrzątkiem i duszę na patelni do twardości al dente. Pod przykryciem,co jakiś czas sprawdzam co się dzieje. 
  • Na większej patelni/woku/garze przygotować należy całość: tj: Aromatyczny makaron przesiąknięty imbirem i czosnkiem wykładam do większego naczynia, dokładam super przyrządzoną pierś kurczaka zamarynowaną w sosie tajriki bądź sojowym (oczywiście trzeba pokroić w kawałki mniejsze lub plastry), oraz nasze warzywa al dente. Całość mieszamy. I chwilę dusimy,do 5 minut. Nie więcej.Pozwalamy odpocząć,próbujemy czy dobre.  Raczej powinno.Można doprawić po swojemu. Jednak nie powinno się,bo smak się broni.Smacznego!
\

Komentarze

Popularne posty