sałatka brokułowa z serem feta szynką i ogórkiem

Cześć.
Sałatkę tę serwuje od dawna.Raz na jakiś czas robię ją dosyć często aż zbrzydnie i znów na siebie czeka.
Jest to hit, dlatego, ponieważ osoba,która nie przepada za brokułami w tej wersji brokuł jej smakuje. To duża zasługa sosu czosnkowego, który zazwyczaj wykonuje aż z 8 główek czosnku, na cały majonez plus jogurt grecki. Bywało,że widziałam zdziwienie na twarzy, ponieważ"ja daję 3 ząbki"a nie główki.. cóż.  Ważna jest też forma wyciskania czosnku. Najlepiej zetrzeć na małej tarce na najmniejszych oczkach.
Potrzebujemy:
- jeden brokuł (najczęściej używam paczki mrożonych) i również polecam jeśli macie możliwość takich użyć.Brokuły przygotowuję na parze, jest wygodniej. Warzywa są zawsze świeże-starannie dobrane,co w przypadku brokułu "świeżego" nie zawsze,a to brązowieje gdzieś na kwiatach,a to coś nie za fajny kolor itp.Do małego garnka wlewam około szklanki wody,stawiam na palnik,na garnuszek nakładam garnek z dziurami,wykładam brokułowe różyczki,przykrywam pokrywką i gotuję kilka minut. Zawsze sprawdzam kolor i umiem już na oko dostrzec,czy jest al dente a nie przegotowany w papkę,czy jeszcze potrzebuje czasu. Następnie zdejmuję z palnika,przelewam zimną wodą i kroję w mniejsze kawałki. Trzeba poczekać aż brokuł całkowicie ostygnie,nie wkładać ciepłego do sałatki ponieważ zrobi się mamałyga!

- opakowanie fety 150 g (jeśli nie macie prawdziwej możecie użyć serka feto podobnego)
- jeden duży ogórek szklarniowy
- opakowanie szynki około 150g (zawsze używam tej w dużych plastrach szynki gotowanej)

na sos:
3 czubate łyżki majonezu
jedno małe opakowanie jogurtu naturalnego/greckiego
3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
szczypta pieprzu
ew.sól do smaku (feta jest słona i w wersji FIT polecam nie dosalać)

Przygotowanie:
 Ogórka obieramy ze skóry,myjemy i kroimy w niewielką cienką kostkę. 
Szynkę kroję zawsze w paski a potem paski w kostkę:), 
Fetę w kostkę-kruszy się ale to nic.
 Natomiast brokuła przygotowuję tak jak napisałam powyżej. 


W mniejszej miseczce wykładam składniki na sos,mieszam i dodaje do miski z sałatką. 
Całość mieszam i odstawiam do lodówki przynajmniej na 0,5h do przegryzienia. Może się tak wydarzyć,że woda z ogórka puści sok i sałatka,która dłużej postoi puszcza właśnie wodę. Należy wówczas przełożyć sałatkę do innego opakowania bez tego sosu. Lub na samym starcie usunąć środkową wodnistą część ogórka. 

* w wersji fit możemy użyć majonezu light, dodatkowo użyć koperku lub pietruszki dla smaku i aromatu, nie dosalać sałatki.

Komentarze

Popularne posty