kurczak po chińsku - (knorr)

Hej. Jest to jedne z dań,które na prawdę bardzo lubię.I jemy je często.Jeśli mam brać pod uwagę korzystanie z "fixów", "pomysłów na" itp. Jest to niesamowita kompozycja smaków,ponieważ takiego smaku nie zrobisz w domu.Wiem,że to są glutaminiany itd. Ale np. fix do spagetti można zrobić samemu sos-można,o wiele łatwiej bazując na pomidorach,cebuli,czosnku i oregano.Natomiast ten smak ciężko podrobić.Gdy mieszkałam jeszcze w domu,moja mama czasami robiła ten fix - ale w odsłonie z kotletami sojowymi.Moczyła je zgodnie z przepisem,kroiła w paski(różnie) i generalnie właśnie dusiła w tym fixie. Bardzo mi to smakowało.Jakie to jest cudowne,że lata lecą a ten fix nadal istnieje. U mnie w domu robimy to już zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tzn.
Potrzebujemy: ( na 2 solidne porcje )
podwójna pierś z kurczaka(opakowanie takie około pół kg)
jeden fix do potraf chińskich knor
opakowanie ryżu lub dwa(w zależności czy chcemy więcej ryżu czy mniej)
'dodatkowy patent[ mieszanka warzyw chińskich w biedronce pokrojona w słupki,zawierająca między innymi marchewkę,grzybki mung,pora] polecam dodać taką solidną garść do smażącego się kurczaka,zawsze to będzie fajnie śmigało pod zębem i nada dodatkowego smaku,oraz przemycamy warzywa:) ]
 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Także: Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego.Pierś kroimy jak nam się podoba.Czasami kroję w paski/słupki,czasami w kostkę,a czasami nie równo bo taki mam humor. I na ten rozgrzany olej wykładamy pierś pokrojoną i smażymy.Obracamy kilkukrotnie.Aby się objęła całkowicie.W pewnym momencie puszcza soki i zamiast smażyć się,dusi się we własnym sosie.Nie ma to znaczenia. Najważniejsze by nie była surowa: ) Jeśli chcemy użyć warzyw,to dorzucamy taką solidną garść,dwie do tego kurczaka i pozwalamy się razem dusić kurczakowi z warzywami. Jak warzywa prawie zmiękną,pora zabierać się za fix.
Fix również przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Solidnie trzeba rozmieszać go z wodą. I polać naszego kurczaka lub kurczaka z warzywami. I mieszamy. Obserwujemy. Sosik gęstniej po kilku minutach i to znak,że już gotowe!
Podajemy z ryżem.Można zmieszać wszystko razem,lub nasypać ryżu a kurczaka z warzywami w sosiku polać po tym. Takie wielkie dwa talerze wychodzą i mimo tego fixu jest to dość dietetyczne i zdrowe danie uważam.

6/5 w mojej ocenie skali fixowej

Gorąco polecam i spróbujcie. Być może swojej kombinacji.


Komentarze

Popularne posty