Sposób na dużą porcje schabu ( sposoby na wykorzystanie tu i teraz )

Schab inaczej. Jeśli macie dużą porcję schabu,ważącą ok. 1,600 kg to mam dla Was pomysł. Upieczony i smażony, na kilka obiadów.
Cały schab generalnie maceruje w przyprawach jakie się nawiną,prócz tych korzennych.I tak np. na liście znajduje się: przyprawa do kurczaka, do mięsa mielonego,do grilla, majeranek, lubczyk,pieprz,sól, oregano, słodka papryka....

nacinam mięso co jakiś czas nożem i w między nacięte części wkładam kawałki czosnku.
Patelnię rozgrzewam i daję niewielką ilość oleju rzepakowego. Kładę całą porcję schabu. Posypuję suszoną cebulą,daje liście laurowe,ziele angielskie, spryskuje keczupem - rozsmarowuje go po całości. Obracam tak cały schab kilka razy na patelni aż się przyrumieni- wszystkie soki się zamkną w środku.

Następnie zdejmuję schab z patelni na deskę i kroję kilka kawałków - 4-6 - i odkładam. Większą część wkładam do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem na ok. 180-200 stopni.

Następnie kilka kawałków wykładam ponownie na tę samą patelnię. Jeśli płynu jest zbyt mało dodaję do pół szklanki wody. Nakrywam z wierzchu folią aluminiową / lub pokrywką i duszę kilka minut. Schab obejmuje się bardzo szybko.

 Daję dużą garść mieszanki do potraw chińskich - warzyw ( z biedronki - grzyby shitake, papryka,por,marchew,pędy bambusa )




Schaby obracam raz lub dwa,polewając sosem.Następnie wykładam na talerze i jemy z ulubionym chlebem. Niektórzy wolą pszenny, ja uwielbiam żytni, inni bułki czy bagietki. Sosik jest pyszny,schab soczysty. Danie pyszne i sycące.


Porcja schabu z piekarnika - do oglądania. Co jakieś 15-20 minut należy obrócić schab na drugą stronę. Można polać go pozostałym sosikiem z patelni lub nie. Po około 30-40 minutach należy wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso na ok.2 h do ostygnięcia. Spokojnie dojdzie.
Można kroić lekko ciepłe,płaty mięsa podgrzać na patelni z tłuszczem i cebulką... lub schłodzić w lodówce jako wędlina do kanapek.




Komentarze

Popularne posty