niedziela, 9 lipca 2017

sałatka grecka

 Typowa. Ogólnie znana. U nas częściej podawana z sałatą jako ' wypełniacz ' co czyni ją już zupełnie inną sałatką, po prostu miksem warzyw. Nazwałam to kiedyś "najlepsza sałatka na świecie" czyli taka, gdzie jest najbardziej możliwa ilość świeżych warzyw z dodatkiem sosu winegret. Ale to nie jest taka sałatka, to jest sałatka grecka.Czyli:

Niemieszana.
Dla dwóch osób.
Podawana na talerzu (dużym)
Układana warstwowo
Ja to się nawet przy tym bawię i układam warzywa symetrycznie, tak,żeby było ładnie [:

Potrzebne będą:
- jeden duży ogórek szklarniowy ze skórą
- czerwona papryka
- żółta papryka
- pomidorki najlepiej te mniejsze (paprykowe np.) Są bardzo słodkie i smaczne. Po za tym ładnie wyglądają w tak ułożonej sałatce, nie mieszanej. W dwóch odcieniach (pomarańczy i czerwony)
- ciemne oliwki * garść
- ser typu feta ( oczywiście wybieramy ulubiony ) Fajnie jak się będzie dobrze kroił i jeśli jest z domieszką ziół. A już gotowy pokrojony to dopiero cudo. 
- 1/3 czerwonej cebuli 
- olej rzepakowy


 Na talerzach układamy pokrojonego ogórka. Kroimy go w plastry a następnie każdy kroimy na 4 części. Bądź w inną ulubioną kostkę. Pomidorki kroimy w plastry. Czerwoną i żółtą paprykę w cienkie paski, kostkę. Oliwki na plasterki. Ser w kostkę. Cebulę w piórka.Wszystko ładnie układamy na talerzu warstwowo. Polewamy oliwą.
Od czasu do czasu mam ochotę na taką prosta, klasyczną sałatkę. Kolorową. Zdrową. I w taki właśnie sposób można jeść warzywa. No je się też oczami. Dlatego ja wolę wersję niemieszaną. I pobawić się jedzeniem już na talerzu. I moim zdaniem taka forma smakuje najlepiej.

Prześlij komentarz

Peace!

Peace!