niedziela, 16 lipca 2017

Pyszna sałatka makaronowa z tuńczykiem, oliwkami i pietruszką 'ciepło zimno' wersja nr 2

Idąc tropem sałatki ' ciepło zimno ' postanowiłam zrobić inną wersję. Czyli minimalna ilość składników, dużo smaku. Sałatkę,którą można podać na zimno jak i na ciepło. Zamiast piersi z kurczaka jest tuńczyk, zamiast suszonych pomidorów - ciemne oliwki.

Potrzebne:
- 0,5 kg makaronu penne
- 2 puszki tuńczyka rozdrobnione (może być w kawałku ale i tak trzeba pociapać)
- mały słoiczek ciemnych oliwek
- spora garść pietruszki natki
- olej rzepakowy
- 1/3 kostki masła
- sól, pieprz,
- 2 duże ząbki czosnku
- czubryca (mieszanka ziołowa,która nadaje aromatu i świetnie pasuje - mieszanka cząbru, cebuli,czosnku,pietruszki, soli i kozieradki). Ostatnie odkrycie, świetnie pasuje do pieczonych frytek, skrzydełek,tej sałatki - makaronów, past.
czubryca                                                                                                                                                                                      
Sposób przygotowania:
W sporym garnku grzejemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Aż zacznie wrzeć.Wsypujemy makaron i gotujemy al dente. Ok. 7 minut. Sprawdzamy czy nie jest za twardy ale koniecznie nie może być rozgotowany. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy 1/3 kostki masła. Ulubionego,ale prawdziwego.Sprawi,że makaron będzie miał dodatkowy maślany posmak. Wsypujemy na roztopione masło, cały makaron i mieszamy. Doprawiamy jedną płaską łyżką przyprawy Czubryca zielona. Cały makaron pokryje się drobinkami i obtoczy masłem. Gdy makaron leciutko się zarumieni zdejmujemy z patelni, przesypujemy do miski i czekamy aż przestygnie. 













Przygotowujemy 'sos'. Sporą garść pietruszki drobno siekamy, wkładamy do moździerza, zalewamy na oko ok. 3 łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy odrobinę pieprzu i delikatnie soli. 2 spore ząbki czosnku siekamy i dodajemy.Całość ucieramy. Intensywnie pachnie. Jeśli nie macie moździerza po prostu połączcie wszystkie składniki razem.Przydać się może wyciskarka do czosnku.






Oliwki kroimy na paseczki. Tuńczyka odsączamy z wody lub oleju. Do przestygniętego makaronu dodajemy oliwki,tuńczyka i mieszankę pietruszkową.Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Przed podaniem należy porządnie przemieszać całą sałatkę i jeśli jest zbyt sucha polać sporą ilością oleju rzepakowego. Przemieszać.



Świetnie sprawdza się na grill czy na imprezę, jako sycąca potrawa na lunch. Polecam!



Prześlij komentarz

Peace!

Peace!