Przejdź do głównej zawartości

Pyszna sałatka makaronowa z tuńczykiem, oliwkami i pietruszką 'ciepło zimno' wersja nr 2

Idąc tropem sałatki ' ciepło zimno ' postanowiłam zrobić inną wersję. Czyli minimalna ilość składników, dużo smaku. Sałatkę,którą można podać na zimno jak i na ciepło. Zamiast piersi z kurczaka jest tuńczyk, zamiast suszonych pomidorów - ciemne oliwki.

Potrzebne:
- 0,5 kg makaronu penne
- 2 puszki tuńczyka rozdrobnione (może być w kawałku ale i tak trzeba pociapać)
- mały słoiczek ciemnych oliwek
- spora garść pietruszki natki
- olej rzepakowy
- 1/3 kostki masła
- sól, pieprz,
- 2 duże ząbki czosnku
- czubryca (mieszanka ziołowa,która nadaje aromatu i świetnie pasuje - mieszanka cząbru, cebuli,czosnku,pietruszki, soli i kozieradki). Ostatnie odkrycie, świetnie pasuje do pieczonych frytek, skrzydełek,tej sałatki - makaronów, past.
czubryca                                                                                                                                                                                      
Sposób przygotowania:
W sporym garnku grzejemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Aż zacznie wrzeć.Wsypujemy makaron i gotujemy al dente. Ok. 7 minut. Sprawdzamy czy nie jest za twardy ale koniecznie nie może być rozgotowany. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy 1/3 kostki masła. Ulubionego,ale prawdziwego.Sprawi,że makaron będzie miał dodatkowy maślany posmak. Wsypujemy na roztopione masło, cały makaron i mieszamy. Doprawiamy jedną płaską łyżką przyprawy Czubryca zielona. Cały makaron pokryje się drobinkami i obtoczy masłem. Gdy makaron leciutko się zarumieni zdejmujemy z patelni, przesypujemy do miski i czekamy aż przestygnie. 













Przygotowujemy 'sos'. Sporą garść pietruszki drobno siekamy, wkładamy do moździerza, zalewamy na oko ok. 3 łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy odrobinę pieprzu i delikatnie soli. 2 spore ząbki czosnku siekamy i dodajemy.Całość ucieramy. Intensywnie pachnie. Jeśli nie macie moździerza po prostu połączcie wszystkie składniki razem.Przydać się może wyciskarka do czosnku.






Oliwki kroimy na paseczki. Tuńczyka odsączamy z wody lub oleju. Do przestygniętego makaronu dodajemy oliwki,tuńczyka i mieszankę pietruszkową.Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Przed podaniem należy porządnie przemieszać całą sałatkę i jeśli jest zbyt sucha polać sporą ilością oleju rzepakowego. Przemieszać.



Świetnie sprawdza się na grill czy na imprezę, jako sycąca potrawa na lunch. Polecam!



Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

1, 2, 3 dzień - Dieta kopenhaska 13 dniowa - relacja z diety ( część praktyczna dnia 1, 2 i 3 )

Dzień 1.

Dzień 1. 10 stycznia 2015

Jadłospis jaki obowiązuje 1 dnia:

   8-9   śniadanie: kubek czarnej kawy + łyżeczka cukru;
12-14lunch: 2 kurze jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor; 
17-18  kolacja: duży befsztyk wołowy, sałata z oliwą i cytryną;

* godziny posiłków możemy dopasować do swojego trybu życia; np. u mnie jest to 
  śniadanie ok. 12, lunch ok. 14:30-16:30, kolacja ok. 20:30. Spać kładę się ok. 3 w nocy.



Moje posiłki / dokładny opis produktów Sposób przygotowania:

Śniadanie: kawa sypana z płaską łyżeczką cukru. godz. 12
(może być też dobrej jakości rozpuszczalna)

 Mój lunch: pomidor malinowy bez skóry, szklanka szpinaku (mrożony rozdrobniony) przygotowany na parze, 2 jajka klasa 0.  godz. ok. 16:30.

Sposób przygotowania: Pomidor sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórkę (dla łatwiejszego trawienia), pokroiłam w plastry, posoliłam i popieprzyłam  (u mnie gruboziarnisty czarny firmy Prymat); jajka ugotowałam na twardo, pokroiłam tak jak lubię,czyli w pół księżyce;




szpinak …

Dieta Kopenhaska - 13 dniowa pełna relacja (opis diety w teorii i w praktyce) cz.1 teoretyczna

Dieta kopenhaska Nazywana dietą ostatniej szansy. Kto raz jej spróbuje i skosztuje nie zapomni wymagań jakie przed Nami stawia, ale i efektów oraz satysfakcji, którą osiągamy po 13 dniach!utrata ok. 7kg w przeciągu 13 dni ( to nie powinno być głównym celem aczkolwiek wiem, że najczęściej tak jest:-) )poprawa przemiany materiizmniejszenie się żołądka, co wiąże się z utratą kg po dieciezmianie nawyków żywieniowych(unikamy soli, cukrów i przetworzonej żywności)Dieta kopenhaska 1. nie pozwala na odstępstwa. Nie ma gumy do żucia, albo dodatkowego czegokolwiek!  - czego nie ma w jadłospisie. Jeżeli ten pierwszy i najważniejszy warunek zostanie spełniony - uda nam się przetrwać na tym programie żywieniowym powinniśmy być z siebie dumni. Produkty jakie jemy w trakcie dietyto wołowina - jak najchudsze częściszynka - najlepiej wędzona, jak najmniej przetworzonadobrej jakości jogurty

4, 5, 6 dzień - Dieta kopenhaska 13 dniowa - relacja z diety ( część praktyczna dnia 4, 5 i 6 )

Dzień 4.

Dzień 4. 13 stycznia 2015

Jadłospis jaki obowiązuje 4 dnia:

   8-9   śniadanie: kubek czarnej kawy + łyżeczka cukru;
12-14lunch: 1 kurze jajko na twardo, serek naturalny, duża tarta marchewka; 
17-18  kolacja: kompot bez cukru z dowolnych owoców, 2/3 szklanki 
jogurtu naturalnego;

* godziny posiłków możemy dopasować do swojego trybu życia; np. u mnie jest to 
  śniadanie ok. 12, lunch ok. 14:30-16:30, kolacja ok. 20:30. Spać kładę się ok. 3 w nocy.



Moje posiłki / dokładny opis produktów Sposób przygotowania:

Śniadanie: kawa rozpuszczalna z płaską łyżeczką cukru. godz. 12:30







Mój lunch: jajko na twardo bez soli i pieprzu, "Twarożek domowy" naturalny firmy "Piątnica", duża marchewka.  godz. ok. 13:50.










Sposób przygotowania: Marchewkę obrałam ze skórki, umyłam i starłam na najmniejszych "oczkach" tarki, ; jajko ugotowałam na twardo,zjadłam bez krojenia, pieprzenia i solenia; twarożek otworzyłam i zjadłam łyżeczką :-)





Moja kolacja: kompot z truskawek i jogurt …