Przejdź do głównej zawartości

sałatka 'ciepło zimno'



Siemano wczoraj na kolacje sobotnią jedliśmy sałatkę 'ciepło zimno' Tak ją nazwałam ponieważ można ją jeść na ciepło jak i na zimno. Podgrzać następnego dnia na patelni i mieć świetną ciepłą przekąskę. Z lodówki - na drugi dzień nie ma nic bardziej prostego - sałatka i szamasz.

Jest jeszcze jeden psikus. Wystarczy wymienić jeden składnik tj - makaron na sałatę - lodową  bądź mieszankę i mamy zupełnie nową odsłonę sałatki na zimno. Na prawdę wystarczy podmienić tylko ten jeden składnik a sałatka już jest świeża, wydaje się taka warzywna i lekka za pośrednictwem sałaty.

Natomiast w wersji z makaronem jest na pewno bardziej zapychająca i stanowi wersje 2w1. Możecie ją zawsze wrzucić na patelnię jeśli zostanie i zjeść na ciepło. Albo podgrzać na imprezie i posypać dodatkową ilością sera.

Potrzebne:
- 3 garście dowolnego makaronu przygotowanego al dente
- słoik pomidorów suszonych z ziołami wraz z olejem
- camembert - dowolny
- podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, bazylia bądź zioła prowansalskie, lub oregano
- spora garść pestek słonecznika

 sos:
olej wraz z ziołami z suszonych pomidorów
porządna łyżka ulubionej musztardy
2 płaskie łyżki brązowego cukru
1 łyżka octu winnego
suszone zioła ( bazylia/ oregano)



Przygotowanie:
>Makaron przygotowujemy al dente. Tj do wrzątku posolonego wrzucamy na około 7 minut. Odcedzamy,przelewamy zimną wodą. I wrzucamy do miski.
> Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ( na taką na jaką mamy ochotę, może być malutka mogą być spore kawałki ) i na rozgrzanym oleju podsmażamy, obracamy aby zarumienił się z każdej strony.

>W miseczce rozrabiamy: wlany olej z ziołami z suszonych pomidorów,ocet winny do smaku, cukier,zioła oraz musztardę. Mieszamy i smakujemy. Dobieramy proporcje według własnego gustu. i tu myk. Nie zalewamy całości tym sosem. Sosem zalewamy pierś z kurczaka i cały czas mamy ją na oku ponieważ cukier karmelizuje się i przypala. Obracając pierś co jakiś czas i mając ją na uwadze nie dojdzie do tego. Natomiast obejdzie smakiem.

>Możemy dodać po objęciu się kurczaka pestki i podsmażyć jednocześnie przez chwilę lub podprażyć na suchej patelni przez niecałą minutę oddzielnie.
>Ser kroimy w kosteczkę. Dodajemy dopiero po lekkim przestygnięciu składników, aby się nie rozpuścił i nie skleił. Ciepłe składniki nie skleją się.

> Makaron
> kurczak w sosiku wraz z pestkami słonecznika
> pocięte suszone pomidory w paski
poczekać aż przestygnie
dodać pocięty w kosteczkę ser
wymieszać
 SZAMAĆ


Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

1, 2, 3 dzień - Dieta kopenhaska 13 dniowa - relacja z diety ( część praktyczna dnia 1, 2 i 3 )

Dzień 1.

Dzień 1. 10 stycznia 2015

Jadłospis jaki obowiązuje 1 dnia:

   8-9   śniadanie: kubek czarnej kawy + łyżeczka cukru;
12-14lunch: 2 kurze jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor; 
17-18  kolacja: duży befsztyk wołowy, sałata z oliwą i cytryną;

* godziny posiłków możemy dopasować do swojego trybu życia; np. u mnie jest to 
  śniadanie ok. 12, lunch ok. 14:30-16:30, kolacja ok. 20:30. Spać kładę się ok. 3 w nocy.



Moje posiłki / dokładny opis produktów Sposób przygotowania:

Śniadanie: kawa sypana z płaską łyżeczką cukru. godz. 12
(może być też dobrej jakości rozpuszczalna)

 Mój lunch: pomidor malinowy bez skóry, szklanka szpinaku (mrożony rozdrobniony) przygotowany na parze, 2 jajka klasa 0.  godz. ok. 16:30.

Sposób przygotowania: Pomidor sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórkę (dla łatwiejszego trawienia), pokroiłam w plastry, posoliłam i popieprzyłam  (u mnie gruboziarnisty czarny firmy Prymat); jajka ugotowałam na twardo, pokroiłam tak jak lubię,czyli w pół księżyce;




szpinak …

Dieta Kopenhaska - 13 dniowa pełna relacja (opis diety w teorii i w praktyce) cz.1 teoretyczna

Dieta kopenhaska Nazywana dietą ostatniej szansy. Kto raz jej spróbuje i skosztuje nie zapomni wymagań jakie przed Nami stawia, ale i efektów oraz satysfakcji, którą osiągamy po 13 dniach!utrata ok. 7kg w przeciągu 13 dni ( to nie powinno być głównym celem aczkolwiek wiem, że najczęściej tak jest:-) )poprawa przemiany materiizmniejszenie się żołądka, co wiąże się z utratą kg po dieciezmianie nawyków żywieniowych(unikamy soli, cukrów i przetworzonej żywności)Dieta kopenhaska 1. nie pozwala na odstępstwa. Nie ma gumy do żucia, albo dodatkowego czegokolwiek!  - czego nie ma w jadłospisie. Jeżeli ten pierwszy i najważniejszy warunek zostanie spełniony - uda nam się przetrwać na tym programie żywieniowym powinniśmy być z siebie dumni. Produkty jakie jemy w trakcie dietyto wołowina - jak najchudsze częściszynka - najlepiej wędzona, jak najmniej przetworzonadobrej jakości jogurty

4, 5, 6 dzień - Dieta kopenhaska 13 dniowa - relacja z diety ( część praktyczna dnia 4, 5 i 6 )

Dzień 4.

Dzień 4. 13 stycznia 2015

Jadłospis jaki obowiązuje 4 dnia:

   8-9   śniadanie: kubek czarnej kawy + łyżeczka cukru;
12-14lunch: 1 kurze jajko na twardo, serek naturalny, duża tarta marchewka; 
17-18  kolacja: kompot bez cukru z dowolnych owoców, 2/3 szklanki 
jogurtu naturalnego;

* godziny posiłków możemy dopasować do swojego trybu życia; np. u mnie jest to 
  śniadanie ok. 12, lunch ok. 14:30-16:30, kolacja ok. 20:30. Spać kładę się ok. 3 w nocy.



Moje posiłki / dokładny opis produktów Sposób przygotowania:

Śniadanie: kawa rozpuszczalna z płaską łyżeczką cukru. godz. 12:30







Mój lunch: jajko na twardo bez soli i pieprzu, "Twarożek domowy" naturalny firmy "Piątnica", duża marchewka.  godz. ok. 13:50.










Sposób przygotowania: Marchewkę obrałam ze skórki, umyłam i starłam na najmniejszych "oczkach" tarki, ; jajko ugotowałam na twardo,zjadłam bez krojenia, pieprzenia i solenia; twarożek otworzyłam i zjadłam łyżeczką :-)





Moja kolacja: kompot z truskawek i jogurt …