przekąska na sałacie rzymskiej - kurczak i winogrona

Fajna sprawa. Coś innego,dla urozmaicenia - nie sałatka w misce,nie luzem rzucone warzywka czy inne przysmaki.Można sobie fajnie wziąć łódeczkę do ręki,położyć na talerz, zjeść widelcem lub używając samych dłoni.

Potrzebne będą:
sałatki rzymskie - najlepsze bo najsmaczniejsze i najbardziej nadające się - są dość sztywne i łatwe do utrzymania w dłoni.
winogrona bezpestkowe zielone przecięte na pół
kurczaczek - pierś usmażona w kostkę w przyprawie curry.
majonez
jogurt gęsty najlepiej grecki
tłuszcz do smażenia
przyprawa curry

ewentualnie sól pieprz,czosnek
Przygotowanie: Kurczaczka - pierś kroimy w kosteczkę, przyprawiamy curry. Obsmażamy - nie za mocno,aby objął swoją surowość. Zdejmujemy z patelni. Winogronka kroimy na połówki. Wszystko razem mieszamy,dodajemy majonez i jogurt. Próbujemy. Ew. można dodać soli do smaku- by podkreślić słodycz winogron i pieprzu jeśli lubimy bardziej ostro. I podkreślić smak przyprawy, w której smażyła się pierś. Całość ładujemy do ładnie oczyszczonej i przygotowanej na pojedyncze liście sałaty rzymskiej. Podajemy.

Smacznego!!
Całość dobieramy na oko, bo ile chcemy tego przygotować tyle kupujemy... Na zacną przystawkę dla grona około 13 osób,w towarzystwie innych przysmaków wystarczą ( paczka winogron w opakowaniu ok 0,5kg ) , analogicznie tyle samo piersi. I z dwie sałatki rzymskie.

Komentarze

Popularne posty