Przejdź do głównej zawartości
Ważne wskazówki dotyczące jadłospisu podczas stosowania diety kopenhaskiej
- Zamieniać możemy lunch z obiadem miejscami tylko w ramach tego samego dnia.
- Oryginalny
jadłospis zawiera kawę z ekspresu z kostką cukru. Może być
rozpuszczalna. Wybieramy najlepszą gatunkowo, na jaką możemy sobie
pozwolić.Koniecznie jedna i koniecznie z cukrem.
- Jajka mają być gotowane na twardo (w skorupce)
- Szpinak
gotowany do odparowania wody. Najlepiej smakuje przygotowany na parze,
to samo dotyczy brokułów; warzywa nie tracą koloru, nie rozgotowują się i
zachowują więcej składników odżywczych. Posiadają lepszy smak.
- Dopuszczalne przyprawy to sól ( morska, kamienna)i pieprz.
- Pomidor surowy najlepiej bez skóry.
- Befsztyk,
najczystszy ( bez żyłek ), najbardziej odpowiednia będzie
polędwica.Można jednak wybrać inne części, obrane starannie z żyłek,
kostek itp. Smażymy na łyżce oliwy(macerujemy mięso)i kładziemy na
rozgrzaną patelnie, smażymy w stopniu wysmażenia takim jak lubimy, lub
podduszamy z małą ilością wody, ale nie gotujemy.
- Sałata
- jaki rodzaj lubisz z połową łyżeczki oliwy (witaminy ADEK
rozpuszczają się w tłuszczach), cytryna - jeśli nie lubisz jej kwaśnego
smaku przy sałacie, możesz wycisnąć ją do wody i wypić przy posiłku,
który spożywasz kiedy w jadłospisie jest sałata z cytryną.
- Woda
najlepiej niegazowana, ale jeśli lubisz, możesz wybrać średnio gazowaną
o niskiej zawartości sodu. Dobrze jeśli wybieramy wodę bogatą w magnez,
potas. Jeżeli woda Ci nie wystarcza, możesz pić zieloną herbatę dobrej
jakości. ok. 2 L dziennie płynów.
- Owoce
są trzy do wyboru: jabłko, ananas albo grejpfrut - wybierasz taki jaki
wolisz gdy w jadłospisie widnieje słowo "owoc". Jedyny dzień, w którym
znajduje się kompot - tutaj wybierasz swoje ulubione owoce, z których to
wygotowujesz wywar - kompot i zjadasz również wygotowane owoce.
- Jogurt
naturalny 2/3 szklanki czyli niecała szklanka. Tutaj nie chodzi o to
aby z miarką co do ml wyliczać sobie jogurt. Jogurty naturalne też
różnią się od siebie składem i o ile nie robimy samodzielnie, to
kupujemy taki jaki lubimy. Nie zjadamy jednak go więcej niż powinniśmy.
- Szynka
najlepiej wędzona, dlatego, iż jest mniej przetworzona niż szynki,
które w sklepach wędliniarskich mogą być szprycowane. Plaster szynki to
100gram. Wędzonej będzie to grubszy plaster, natomiast gotowanej
krojonej na krajalnicy będzie więcej cieńszych plasterków. Wybieramy
opcję jak najbardziej odpowiadająca Nam.
- Serek naturalny. Istnieje jednak dowolność tzn. może być to serek homogenizowany, lub serek wiejski ale wybieramy bez cukrowy.
- Marchewka koniecznie utarta.
- Grzanka to w oryginalnej wersji duńskie pieczywo, które u Nas nie jest łatwo dostępne. Polecane jest chrupkie pieczywo.
- Kurczak - pierś odtłuszczona i bez skóry, gotowana.
- 7
dnia grilowana pierś kurczaka. Może być też pierś indycza.(Wybieramy
chude mięso). Jeśli nie mamy grilla, funkcji grilla, używamy formy
pieczenia, najlepiej w folii aluminiowej bądź rękawie do pieczenia, aby
zatrzymać soki.
- Ryba
chuda - dorsz, pstrąg, sola, może być i łosoś. W rybach są dobre
tłuszcze, ważne jest jednak aby nie jeść skóry a same
mięso.
- Dietę trzeba zaplanować tak, aby pasowało nam jej przeprowadzenie zgodnie z kalendarzem.
- Wsparcie.Wyrzeczenia.Satysfakcja. To hasła przewodnie kuracji.
- Godziny
posiłków: Śniadanie 8-9; Lunch: 12-14; Kolacja godz. 17-18. Chodzi o
to,aby posiłki były zjadane regularnie, a ostatni posiłek nie był
jedzony przed pójściem spać. Jeśli prowadzisz np. tryb życia nocny,
dostosuj godz.posiłków do własnego trybu życia.
Komentarze