wątróbka drobiowa z cebulką podana z ziemniaczkami smażonymi tłuczonymi

Naszła ochota na wątróbkę drobiową.


 Potrzebujemy:
  • ok. do pół kg wątróbki drobiowej
  • ok. do szkalnki mleka (u mnie 1,5% mleko bez laktozy)
  • 2 żółte cebule
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • mąka do optoczenia
Wykonanie:
Wątróbkę gotuję fifty fifty w wodzie i mleku (u mnie 1,5% bez laktozy) do momentu lekkiego zagotowania.Odcedzam i obtaczam w mące wymieszanej z odrobiną soli i pieprzu. Obsmażam z każdej ze stron na rozgrzanym oleju. Dodaję dwie cebule poszatkowane w piórka.Przewracam całość często łopatką. Po zarumienieniu cebuli,wlewam szklankę wody. Wątróbka z cebulką dusi się kilka minut do momentu aż z mąki wytworzy się sosik. Podałam ze smażonymi tłuczonymi ziemniaczkami.
* Ziemniaki obieram ze skórki i oczyszczam,kroję w talarki i na rozgrzanym oleju (do 1 szklanki) smażę. Często mieszam. Smażę do miękkości. Potem odcedzam na cedzaku z tłuszczu, dociskam ręcznikiem papierowym. I podaję. 

Komentarze

Popularne posty