wątróbka drobiowa z cebulką podana z ziemniaczkami smażonymi tłuczonymi
Wątróbkę gotuję fifty fifty w wodzie i mleku (u mnie 1,5% bez
laktozy) do momentu lekkiego zagotowania.Odcedzam i obtaczam w mące
wymieszanej z odrobiną soli i pieprzu. Obsmażam z każdej ze stron na
rozgrzanym oleju. Dodaję dwie cebule poszatkowane w piórka.Przewracam
całość często łopatką. Po zarumienieniu cebuli,wlewam szklankę wody.
Wątróbka z cebulką dusi się kilka minut do momentu aż z mąki wytworzy
się sosik. Podałam ze smażonymi tłuczonymi ziemniaczkami.
* Ziemniaki obieram ze skórki i oczyszczam,kroję w talarki i na rozgrzanym oleju (do 1 szklanki) smażę. Często mieszam. Smażę do miękkości. Potem odcedzam na cedzaku z tłuszczu, dociskam ręcznikiem papierowym. I podaję.
* Ziemniaki obieram ze skórki i oczyszczam,kroję w talarki i na rozgrzanym oleju (do 1 szklanki) smażę. Często mieszam. Smażę do miękkości. Potem odcedzam na cedzaku z tłuszczu, dociskam ręcznikiem papierowym. I podaję.
Komentarze