Spaghetti z pulpecikami w sosie bolognese fix knorr
Na pulpeciki:
500 gram mięsa mieszanego wieprzowego
pół łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
olej rzepakowy do smażenia (2-3 łyżki)
+ Fix knorr do spaghetti bolognese, 300 ml wody
ew. ulubiony ser do posypania(parmezan,gouda)
ew.liście bazylii, oregano lub suszona nać np. pietruszki
Sposób przygotowania:
- Mięso doprawiam pieprzem i sosem sojowym.Wyrabiam i formułuje małe kotleciki,trochę większe niż orzech włoski. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i zapiekam z każdej ze stron.
- W momencie gdy z każdej strony kotlecik się obejmie,zaczyna się bardziej gotować niż smażyć.Przykrywam wtedy pokrywką i co jakiś czas doglądam,przewracam. Mają przejść tą parą i być gotowe w środku. Po około 15 minutach zaczynają się przysmażać.Odlewam niepotrzebny tłuszcz z wodą.Pozostawiam czystą patelnię z kotlecikami.
- To dobry moment aby dodać fix,który przygotowuje się bardzo prosto: do miseczki wsypuję proszek,zalewam zimną wodą około 300ml,mieszam. Tak przygotowaną miksturą zalewam kotleciki. Czasami je delikatnie przewracam aby sosem przeszły z każdej ze stron. Sos zaczyna gęstnieć.
- Dlatego też w momencie gdy dodajemy fix do przesmażonych kotletów,dobrze w tym czasie nastawić wodę w garnku,odrobina soli,łyżka oleju,do wrzątku wrzucić pokruszony na dwie,trzy części makaron nitki. Gotować al dente.
- Na talerzu układamy makaron,kotleciki polane sosem. Można posypać ulubionym serem. Najlepszy będzie parmezan,lub ser żółty pokrojony w drobniejszą kostkę. Dodatkowo można użyć do dekoracji i smaku świeżych liści np oregano,lub suszonej natki pietruszki.
Enjoj!
Komentarze