marynowany płat śledziowy z czerwoną cebulką i papryką

Pierwsze śledzie,które zaczęłam sama przygotowywać to głównie te korzeniowe,kupowane w zalewie octowej,ze skórą(taki podwójny płat),skórę zdejmuję,natomiast taki płat można przygotować w całości *jak na widocznym zdjęciu,można pokroić w kosteczkę drobną lub kawałki średniej wielkości. Jeśli nie podajemy śledzia na imprezie, a jemy go samodzielnie - możemy zamarynować takie większe kawałki płatu śledziowego.


Składniki:

*w zależności od porcji 
Np. na 4 porcje:
4 podwójne płaty śledziowe ze skórą
pół szklanki oleju rzepakowego
estragon suszony
świeżo zmielony czarny pieprz
czerwona cebula
kilka płatków papryki konserwowej

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe obieramy ze skóry. Posypujemy pieprzem oraz estragonem.Przekładamy do metalowej miski(lub innego naczynia) Posypujemy poszatkowaną cebulką i kawałkami pociętej w cienkie paski papryki,zalewamy olejem.Naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na przynajmniej 12h-do doby. 
Pyszne.Gorące polecam.
*jeśli chcesz nadać lekko kwaskowaty posmak,można dodać odrobinę zalewy z marynowanej papryki do oleju,w którym będziemy marynować śledzie.

Komentarze

Popularne posty