marynowany płat śledziowy z czerwoną cebulką i papryką
Pierwsze śledzie,które zaczęłam sama przygotowywać to głównie te korzeniowe,kupowane w zalewie octowej,ze skórą(taki podwójny płat),skórę zdejmuję,natomiast taki płat można przygotować w całości *jak na widocznym zdjęciu,można pokroić w kosteczkę drobną lub kawałki średniej wielkości. Jeśli nie podajemy śledzia na imprezie, a jemy go samodzielnie - możemy zamarynować takie większe kawałki płatu śledziowego.
Np. na 4 porcje: 4 podwójne płaty śledziowe ze skórą pół szklanki oleju rzepakowego estragon suszony świeżo zmielony czarny pieprz czerwona cebula kilka płatków papryki konserwowej
Płaty śledziowe obieramy ze skóry. Posypujemy pieprzem oraz estragonem.Przekładamy do metalowej miski(lub innego naczynia) Posypujemy poszatkowaną cebulką i kawałkami pociętej w cienkie paski papryki,zalewamy olejem.Naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na przynajmniej 12h-do doby. Pyszne.Gorące polecam. *jeśli chcesz nadać lekko kwaskowaty posmak,można dodać odrobinę zalewy z marynowanej papryki do oleju,w którym będziemy marynować śledzie.
Komentarze