zupa fasolowo pomidorowa na kościach wieprzowych

Sycąca zupa,która na pewno w okresie jesienno - zimowym nada się znakomicie.  W upalne dni również, zastąpi bowiem posiłek dwudaniowy.

Potrzebujemy:
4 kości wieprzowe (wybieramy takie z większą ilością mięsa)
puszka białej fasoli
2 duże marchewki
1 średni por
1 cebula
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
500 gr opakowanie przecieru pomidorowego bądź passaty
3 ząbki czosnku
łyżka słodkiej papryki
łyżka wędzonej papryki
kilka łyżek majeranku suszonego
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
1 łyżka jarzynki bez soli (mieszanka suszonych warzyw)

Duży kilku litrowy garnek

Sposób przygotowania:
Kości zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu zagotowania,aż powstanie szumowina a koście nabiorą szarego odcienia. Wówczas wyjmujemy kości i opłukujemy je.Odkładamy na osobny talerz. Z garnka wylewamy całą wodę z szumowiną.Garnek dokładnie myjemy. Nalewamy świeżej zimnej wody, wkładamy kości. Dodajemy ziele angielskie,liść. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy na większe dwu,trzy kawałkowe części.Wkładamy do garnka.Pora myjemy,również dzielimy na dwie,trzy części. Z cebuli odkrawamy czubek i "dupkę",myjemy.Dokładamy por i cebulę do garnka. Gotujemy jak rosół (do miękkości warzyw i tak aby mięso na kości nie było surowe). A z zupy wyławiamy por,cebulę oraz marchew. Marchewki kroimy w półplasterki(bardzo ładnie się kroi marchewka gotowana) I lepiej kroić ją po przygotowaniu, ponieważ marchew zachowuje również ładniejszy kolor i lepsze walory smakowe jeśli gotujemy ją w całości. Dodajemy marchew do zupy, nie dodajemy pora i cebuli. Kości wyjmujemy z zupy. I przygotowujemy dwa naczynia,np dwa talerze albo dwie miski. Na jednej wykładamy właśnie kości,a na drugi kładziemy obrane z nich mięso. - obieramy z grubsza kości z mięsa.Mięsko wrzucamy do zupy.
Dodajemy przyprawy: 3 obrane ząbki czosnku przecięte na pół,po łyżce: czerwonej słodkiej papryki,wędzonej,sporą ilość majeranku,łyżkę cukru,octu,dosypujemy jarzynki do smaku oraz czarny zmielony pieprz. Ostrożnie z solą! lepiej dodaj mniej przypraw i cały czas smakuj.Pamiętaj,że woda odparowuje i jeśli dodasz taką ilość przypraw do nieodpowiedniej ilości płynów zupa może być za słona! Dodaj opakowanie passaty bądź przecieru pomidorowego oraz puszkę fasoli.Zamieszaj.I gotuj jeszcze ok 15 minut.
Spróbuj,ewentualnie dodaj do smaku nieco więcej pieprzu,bądź wtedy sól.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty