Jednogarngowa Pierś z kurczaka z nutką orietnu i pomidorami

Potrzebujemy:
- ok. 0,5 kg filetu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- garść pieczarek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu rybnego(można pominąć lub użyć sosu sojowego)
- pół szklanki wody 
- porządna garść makaronu ryżowego (na dwie osoby)
- kartonik krojonych pomidorów np z dodatkiem kaparów
bądź sosu pomidorowego np. passaty ok. 500gram

do sosu:
łyżka mielonej słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
świeżo mielony pieprz ok. pół łyżeczki
łyżka cukru
łyżka sosu tayriki bądź sosu sojowego
łyżka octu ryżowego


Przygotowanie:
Lekko nadmarźniętego kurczaka(lepiej się kroi) [można kupić takiego z lodówki,lub lekko podmrozić w domu], kroimy w poprzek na dość cienkie ok. 0,5 cm grubości szerokie paski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Rozgrzewamy olej. W między czasie myjemy i kroimy pieczarki w paski, obieramy dwa ząbki czosnku i szatkujemy oraz obieramy ze skórki kawałeczek imbiru. Na rozgrzaną patelnię wkładamy kurczaka,pieczarki,ząbki oraz imbir.Mieszamy i smażymy do objęcia surowości kurczaka.


W tym czasie w małej miseczce rozrabiamy łyżkę oleju rzepakowego, dwie łyżki sosu rybnego, oraz pół szklanki wody.
 Podlewamy kurczaka i chwilę dusimy. Następnie rozgniatamy w dłoniach makaron ryżowy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy.





 W tym czasie przelewamy sos pomidorowy lub rozgniatamy widelcem pomidory,dodajemy wszystkie składniki "do sosu".
wszystkie składniki sosu
Gry makaron na patelni zacznie mięknąć - dodajemy sos i mieszamy. Całość dusimy kilka minut.



Danie gotowe. Nakładamy na talerz,bądź miseczkę. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty