Zupa a'la MINESTRONE wersja dietetyczna


 Składa się z warzyw, które mamy pod ręką, sezonowych. Dodaje się do niej boczku - oryginalny włoski, peklowany boczek 'pancetta', fasolę białą, czerwoną lub szparagową; bulion i podaje się z makaronem. Posypuje parmezanem przed podaniem. A warzywa mają postać lekko chrupką, obsmażamy je lub pieczemy. Jest dużo różnych wersji tego przepisu, podejrzewam,że we Włoszech w zależności od regionu,serwowana jest inaczej. A jej główny składnik również jest charakterystyczny w zależności od regionu.         
    U nas w Polsce odtwarzanie przepisów z innych krain wiąże się z redagowaniem smaków na taki, który smakuje Nam. Zresztą myślę,że dotyczy to każdego człowieka. Nawet jeśli wydaje mu się,że używa składników zgodnych z wytyczonymi. Zawsze znajdzie się coś, co nie będzie odzwierciedlało całkowicie potrawy. 
Polska zupa warzywna, to taka, do której dodajemy to, co mamy na stole, w lodówce, zamrażalce... Każda pani domu ma swoje ulubione smaki. Jedni zabielają, inni nie. Dodajemy groszek, kalafior, brukselkę, marchew, ziemniaki, pora, fasolkę szparagową, selera, pietruszkę.. i można by wymieniać. A Ty, jaką jarzynową lubisz najbardziej?

Wersja,którą ja polecę jest ściśle dietetyczna i bazuje na przepisie 'zupy jarzynowej minestrone' dlatego nazywa się 'a'la'
Jest bez fasoli, ponieważ ostrożnie obchodzę się ze strączkami. Jest bez boczku - a bulion wygotowuje się z piersi kurczaka. Warzywa są podsmażane, ale nie używam korzeniowych. Z makaronem razowym. Wersja fit buon appetito!   

Składniki: (na 4-6 porcji)
- Duża podwójna pierś z kurczaka
- 4 czerwone papryki
- 2 cukinie
- 4 łyżki oleju
- 1 duża czerwona cebula 
- 2 pomidory
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oregano
- sól i pieprz
- makaron razowy ( dwie-trzy łyżki po ugotowaniu na porcję)
- ok. 2 L wody 


Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zrobi się cała biała. Gotujemy na małym ogniu. Paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę szatkujemy wedle uznania. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, podsmażamy paprykę aż stanie się rumiana ( ok. 10 minut ), co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Dusimy na małym ogniu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i przekładamy wszystko do bulionu. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Zeszkloną dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15-20 minut, dodajemy oregano (4 łyżki). 
Sól i pieprz do smaku przed podaniem. 
Makaron gotujemy oddzielnie według przepisu na opakowaniu. Dodajemy dwie-trzy łyżki po ugotowaniu do pocji zupy.


   

Komentarze

Popularne posty