Wykwintna sałatka na przekąskę z #łososiem # avokado # orzechami # warzywami #sosem miodowo-musztardowym

Cześć. Dzisiaj chciałam przedstawić Wam sałatkę, która.. moim zdaniem jest jedną z najbardziej lepszych przekąsek na imprezie. Co prawda wymaga wkładu finansowego,bo i łosoś i avokado trochę kosztują... ale wynik jest celujący! Także jeśli macie ochotę skorzystać to zapraszam.

Składniki:
- paczka mieszanki sałat z rukolą (jeśli nie macie mixu to sałata lodowa,masłowa,może się nadać ale koniecznie musi być kupiona oddzielnie rukola) Wiec dlatego najlepiej jest kupić mix sałat z rukolą..
- pomidorki ( najlepiej koktajlowe,ale jeśli bardzo chcecie zrobić tę sałatkę, to w smaku nie ujmuje temu,że weźmiecie smaczne i soczyste duże pomidory... wizualny efekt będzie inny. I pokroić trzeba ładnie te duże pomidory,ale często mogą być bardziej smaczne niż koktajlowe)
- ser feta......
- łosoś, taki w opakowaniu na sałatkę
- avokado, ale najbardziej średnio miękkie. Nie za miękkie,bo będzie się maziło i nie za twarde,bo będzie "chrupać" a to w przypadku tej sałatki nie jest ok.
- orzechy włoskie. ale przyznam,że na zdjęciu jest wersja z płatkami migdałów. Mogą być też podsmażone pestki dyni,słonecznika. Mi najbardziej odpowiada wersja z orzechami włoskimi podsmażonymi na suchej patelni... ale czasem, jeśli mam inne składniki to kombinuje inaczej, jest równie smacznie.. ale jak napisałam, ja za oryginalną wersje,najlepszą uważam orzechy włoskie.
Do tego sos:
- 2 łyżki miodu (ulubiony) nie ma to znaczenia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki musztardy dijon
- ew. sok z cytryny
- ew, 2 łyżki oleju np. rzepakowy. 
Ja robię zazwyczaj sos na "oko", smakuje. Jeżeli wolisz cierpki dodajesz więcej octu czy musztardy, jeżeli słodki, więcej miodu.. Metodą prób i błędów można wybrać swój smak.. ale i oczywiście gości..!

*Warto w miseczce sobie popróbować ile jakiej proporcji nam odpowiada. Uważam,że więcej miodu,tworzy "skorupę" na wierzchniej części sałatki.Co czasami jest całkiem dobre. Jeśli jednak chcesz wytrawnie, musisz zrobić proporcje mniej więcej odpowiadające sosowi vinegret.

Sposób przygotowania:
Na dużej formie, bo to  nie jest sałatka, którą się miesza, ułożyć sałtę/sałaty, następnie w dowolnej kolejności drobno poszatkowany ser feta, łosoś podarty w małe kawałki, pomidorki koktajlowe przecięte na pół,mniej więcej w podobnej odległości aby osoba,która sobie nakłada natrafiła na każdy ze składników. Analogicznie rozrzucamy pokrojone w kostkę avokado oraz orzechy włoskie podsmażone na suchej patelni.
W miseczce oddzielnie rozrabiamy sos. Polewamy zygzakiem po wierzchu i odstawiamy całość do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie serwujemy. Nadaje się już do spożycia, ale może stać i większą ilość czasu na stole bez problemu. Nie jest wymieszana, soki wzajemnie na siebie nie wpływają i sympatycznie wygląda przez cały wieczór.                

To by było na tyle:) Dziękuję. I smacznego:)

Powyżej foto z mieszanki sałat z rukolą i roszponką; ser feta ziołowy,pomidorki koktajlowe, łosoś, avokado i orzechy włoskie prażone na suchej patelni. Sos w tym wydaniu to 2łyżki miodu,2łyżki musztardy dijon, 2łyżki oleju i 2 łyżki soku z cytryny. Trochę może się wydawać,że jest za mało dresingu,ale sałatka powinna stać w lodówce przez minimum pół godz. Natomiast gdy się ją serwuje to składniki mieszają się ze sobą, nie może być tak,że sos przytłacza smak,on komponuje się z resztą składników w sałatce.
Enjoy!

Komentarze

Popularne posty