Przejdź do głównej zawartości

zupa gulaszowa

Może nie jest to dietetyczny posiłek, ale zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Zastępuje pełnowartościowy posiłek. Lubię gotować tego typu zupy. Mam wtedy ciepły posiłek na 2 - 3 dni, a poza tym zupy, które najbardziej lubię - gotuje zawsze w większej ilości. 
Na duży garnek zupy:
- porcje rosołowe (u mnie z indyka - 2 szyje i 2 skrzydła)
- 0,5 mięsa na gulasz z łopatki wieprzowej ( możemy kupić gotowe mięso pocięte w kostkę)
- 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego;
- ok. 8 małych cebulek, lub 4 większe
- kawałek słoninki do smażenia
- pieprz gruboziarnisty "prymat",albo świeżo mielony;
- szczypta sproszkowanego chilli
- 4-5 ząbków domowego czosnku (na prawdę czuję różnicę)
- szczypta bazylii
- 2 czerwone papryki
- ok. szklanki młodej marchewki pociętej w grubszą kostkę
- ok. 1,5 szklanki włoszczyzny pociętej w słupki
- ok. 2L wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kartonik 400 gramowego przecieru pomidorowego(ale koniecznie nie koncentratu),może być passata lub 500 gram zmiksowanych pomidorów bez skóry
- reszta dodatków według smaku ( 1 łyżka cukru- bardziej słodko), (1 łyżka soli,albo jeśli używasz gotowych mieszanek np. do rosołu - bardziej słono)

Sposób przygotowania:
Porcje rosołowe zalewam wrzątkiem ( aby było szybciej) i gotuje ok. 5 minut. Następnie zlewam wodę, opłukuje porcje, odstawiam. Na patelni rozgrzewam kawałek słoninki  i podsmażam drobno posiekaną cebulkę. Przekładam ją do dużego garnka na kilka litrów.( Gdzie będzie gotowała się zupa) Następnie na tej samej patelni obsmażam wcześniej obgotowane porcje rosołowe do lekkiego zarumienia - kilka minut. Przekładam do garnka z cebulką. Całość zalewam 2 litrami wody, dokładam liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam. I gotuje na małym ogniu ok. 1,5 godziny.Po tym czasie dokładam do garnka młodą marchewkę pokrojoną w kawałki ( ja mam mrożoną ). Chodzi o to aby w zupie znajdowały się kawałki widocznej i smakowitej marchwi. Przykrywam pokrywką i gotuję dalej na wolnym ogniu.
W tym samym czasie / w między czasie pyrkającego wywaru -
 Na patelni (jeśli brakuje tłuszczu,dokładamy słoninki) i przekładamy mięso na gulasz. Podsmażamy mięso z każdej ze stron. Gdy mięso będzie zarumienione dokładam na patelnię czerwone pokrojone w kostkę papryki. Kiedy papryka lekko zmięknie dodaje szklankę wody i podduszam. Po kilku minutach dodaje grubo mielony pieprz i chilli oraz łyżkę octu balsamicznego. Po około 40 minutach, gdy mięso będzie już miękkie, przekładam całość do garnka - gdzie gotuje się wywar na porcjach z cebulą. Całość zagotowuję. Dodaję kilka poszatkowanych ząbków czosnku, szczyptę bazylii, oraz ok.1,5 szklanki włoszczyzny w słupkach (można kupić gotową mieszankę włoszczyzny). Dokładamy sos pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze ok. 0,5 h. Próbujemy zupę i w zależności od potrzeb, doprawiamy albo łyżką cukru - bardziej słodkawa, albo solą. 
Smacznego:)
Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

1, 2, 3 dzień - Dieta kopenhaska 13 dniowa - relacja z diety ( część praktyczna dnia 1, 2 i 3 )

Dzień 1.

Dzień 1. 10 stycznia 2015

Jadłospis jaki obowiązuje 1 dnia:

   8-9   śniadanie: kubek czarnej kawy + łyżeczka cukru;
12-14lunch: 2 kurze jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor; 
17-18  kolacja: duży befsztyk wołowy, sałata z oliwą i cytryną;

* godziny posiłków możemy dopasować do swojego trybu życia; np. u mnie jest to 
  śniadanie ok. 12, lunch ok. 14:30-16:30, kolacja ok. 20:30. Spać kładę się ok. 3 w nocy.



Moje posiłki / dokładny opis produktów Sposób przygotowania:

Śniadanie: kawa sypana z płaską łyżeczką cukru. godz. 12
(może być też dobrej jakości rozpuszczalna)

 Mój lunch: pomidor malinowy bez skóry, szklanka szpinaku (mrożony rozdrobniony) przygotowany na parze, 2 jajka klasa 0.  godz. ok. 16:30.

Sposób przygotowania: Pomidor sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórkę (dla łatwiejszego trawienia), pokroiłam w plastry, posoliłam i popieprzyłam  (u mnie gruboziarnisty czarny firmy Prymat); jajka ugotowałam na twardo, pokroiłam tak jak lubię,czyli w pół księżyce;




szpinak …

Dieta Kopenhaska - 13 dniowa pełna relacja (opis diety w teorii i w praktyce) cz.1 teoretyczna

Dieta kopenhaska Nazywana dietą ostatniej szansy. Kto raz jej spróbuje i skosztuje nie zapomni wymagań jakie przed Nami stawia, ale i efektów oraz satysfakcji, którą osiągamy po 13 dniach!utrata ok. 7kg w przeciągu 13 dni ( to nie powinno być głównym celem aczkolwiek wiem, że najczęściej tak jest:-) )poprawa przemiany materiizmniejszenie się żołądka, co wiąże się z utratą kg po dieciezmianie nawyków żywieniowych(unikamy soli, cukrów i przetworzonej żywności)Dieta kopenhaska 1. nie pozwala na odstępstwa. Nie ma gumy do żucia, albo dodatkowego czegokolwiek!  - czego nie ma w jadłospisie. Jeżeli ten pierwszy i najważniejszy warunek zostanie spełniony - uda nam się przetrwać na tym programie żywieniowym powinniśmy być z siebie dumni. Produkty jakie jemy w trakcie dietyto wołowina - jak najchudsze częściszynka - najlepiej wędzona, jak najmniej przetworzonadobrej jakości jogurty

4, 5, 6 dzień - Dieta kopenhaska 13 dniowa - relacja z diety ( część praktyczna dnia 4, 5 i 6 )

Dzień 4.

Dzień 4. 13 stycznia 2015

Jadłospis jaki obowiązuje 4 dnia:

   8-9   śniadanie: kubek czarnej kawy + łyżeczka cukru;
12-14lunch: 1 kurze jajko na twardo, serek naturalny, duża tarta marchewka; 
17-18  kolacja: kompot bez cukru z dowolnych owoców, 2/3 szklanki 
jogurtu naturalnego;

* godziny posiłków możemy dopasować do swojego trybu życia; np. u mnie jest to 
  śniadanie ok. 12, lunch ok. 14:30-16:30, kolacja ok. 20:30. Spać kładę się ok. 3 w nocy.



Moje posiłki / dokładny opis produktów Sposób przygotowania:

Śniadanie: kawa rozpuszczalna z płaską łyżeczką cukru. godz. 12:30







Mój lunch: jajko na twardo bez soli i pieprzu, "Twarożek domowy" naturalny firmy "Piątnica", duża marchewka.  godz. ok. 13:50.










Sposób przygotowania: Marchewkę obrałam ze skórki, umyłam i starłam na najmniejszych "oczkach" tarki, ; jajko ugotowałam na twardo,zjadłam bez krojenia, pieprzenia i solenia; twarożek otworzyłam i zjadłam łyżeczką :-)





Moja kolacja: kompot z truskawek i jogurt …