Kapusta a ' la bigos



Kapuśniak przygotowuje się dosyć długo, ale warto. Szczególnie w okresie zimowym. Jest to też posiłek na 2-3 dni, ponieważ nie gotujemy tego mało, a duży solidny gar. 

Do przygotowania potrzebne będą:
- 1 woreczek kapusty kwaszonej;
- 1 mała główka kapusty świeżej;
- 3-4 średniej wielkości cebule;
- ok. 100gram prawdziwego masła, lub słoninki do smażenia;
- 4-5 liści laurowych;
- kilka ziarenek ziela angielskiego;
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego, tłuczonego;
- jedno opakowanie Czosnku Staropolskiego "kamis"( mieszanka czosnku i innych przypraw);
- ok. 2 szklanek gotowej włoszczyzny pociętej w paski (mieszanka marchwi, pietruszki, selera i pora);
- 1 skrzydło indycze;
- 2 udka kurze obrane ze skóry;
- ok. 0, 5 kg szynki wieprzowej;
- ok. 2,50 gram schabu wieprzowego;
- sól i pieprz;
- ewentualnie 2 łyżki suszonego lubczyku lub świeżej natki pietruszki;
- mały soczek pomidorowy lub warzywny;

Sposób przygotowania: 

GAR NR 2
W średnim garnku zagotowujemy wszystkie rodzaje mięsa, obrane ze skóry i ewentualnego tłuszczu. Zagotowaną wodę zlewamy, mięso opłukujemy i wyjmujemy do naczynia. Garnek myjemy i ponownie zalewamy mięso, "świeżą", zimną wodą. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu najdłużej ile możemy. Im dłużej tym lepiej. Wywar będzie smaczniejszy. Ja gotuje ok. 3 godzin minimum.Po tym czasie dodajemy warzywa - włoszczyznę i gotujemy ok. 15 minut (do miękkości warzyw); doprawiamy potłuczonym kolorowym pieprzem.

GAR NR 1
Większy "gar", w którym docelowo będzie cały kapuśniak.. zalewam ok. szklanką wody.
 Na patelni roztapiam tłuszcz (smalec lub masło), 
obieram cebulę, szatkuję i podsmażam do zarumienienia. Dodaje do docelowego garnka z wodą i zaczynam gotować. 

Następnie delikatnie szatkuje kwaszoną kapustę, dodaję do wody z podsmażoną cebulą. 

Szatkuje świeżą kapustę, dodaje do garnka z cebulką i kwaszoną kapustką. Dolewam ewentualnie wody (delikatnie do przykrycia). I gotuje na małym ogniu do miękkości kapusty. (ok. 2,5 h). Następnie "łącze ze sobą" oba garnki. tzn. mniejszy z rosołem i mięsem - dodaje do tego większego, w którym gotowały się kapusty i cebula. Mieszam i zagotowuje. Doprawiam paczką "czosnku staropolskiego" ew. sól, pieprz do smaku i mały soczek pomidorowy. Następnego dnia po podgrzaniu jest jeszcze gęstsza. 
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty