Roladki ze schabu faszerowane udźcem z indyka

Chude danie obiadowe. 
Roladki ze schabu faszerowane udźcem z indyka

Potrzebne będą na 2-3 porcje *8 roladek:
- około 600gram chudego schabu wieprzowego *kroimy na 8plastrów;
- sól i pieprz
- około 250 gram mięsa z udźca indyczego
- 4 średnie ogórki kiszone
- kawałek słoninki do obsmażenia *około 8cieniutkich plasterków
- ziele angielskie - 2-3 ziarenka
- ok. 100 ml śmietanki 18%
- natka pietruszki/lubczyku
- ew. 1 łyżka skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
** podajemy z ziemniakami i buraczkami 

Sposób przygotowania: Mięso kroimy na plastry. Każdy płat obijamy tłuczkiem do mięsa ** mięso najlepiej wkładać do woreczka foliowego przed tłuczeniem. Łatwiej wtedy oczyścić tłuczek i deskę. Każdy plaster solimy i pieprzymy z obu stron. Na patelnie przekładamy cieniutko ukrojone plasterki słoninki np.8 - tyle ile będzie roladek.Obsmażmy z obu stron na skwarki. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu obsmażamy na złoto drobno pokrojone mięso z udźca z indyka. Przekładamy na talerz. Ogórki kiszone kroimy w podłużne paski. Na plaster schabu kładziemy kawałek słoninki, indyka i kawałek ogórka. Zwijamy "na kopertę". Na brzegu kładziemy farsz, następnie zawijamy boki i rolujemy. Zamykamy po obu stronach roladkę wykałaczkami. Na tej samej patelni z pozostałym tłuszczem obsmażamy z każdej ze stron roladki. Zalewamy ciepłą wodą do przykrycia roladek. Dodajemy ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. W trakcie obróbki obracamy mięso kilka razy. Śmietankę hartujemy z chochelka wywaru, w którym przygotowujemy mięso. Dodajemy do roladek. Gotujemy kilka minut. Posypujemy natką pietruszki lub lubczyku. Jeśli chcemy by sos był bardziej gęsty, śmietankę hartujemy nie tylko z wywarem ale i łyżką skrobi ziemniaczanej.
Podajemy z buraczkami ew. tłuczone ziemniaki/kasza gryczana

Komentarze

Popularne posty