Zupa jarzynowa na rosole
Zupa jest bardzo smaczna a jednocześnie dość prosta w przygotowaniu. Dokładniej,przygotowujemy rosół. Polecam wpis prosty rosół klasyczny i na bazie takiego rosołku przygotowujemy pyszną zupkę jarzynową.
Często w domach po rosole przygotowuje się pomidorową. U mnie niekoniecznie.Często mam ochotę na pomidorówkę ale taki pyszny rosół wychodzi,że jemy rosół i często nic nie zostaje. A ostatnio odkryłam,że właśnie nie pomidorówka a zupa jarzynowa jest przepyszna. Bo właśnie taki ma smaczek tłuściutki a do tego daje dużo warzyw i zabielam,z mięskiem,fantastico. Pomidorówkę można robić na wiele sposobów i pomidorki właśnie dają radę same w sobie,natomiast dobry wywar na smaczną jarzynową to jest to!
Czyli potrzebujemy:
Często w domach po rosole przygotowuje się pomidorową. U mnie niekoniecznie.Często mam ochotę na pomidorówkę ale taki pyszny rosół wychodzi,że jemy rosół i często nic nie zostaje. A ostatnio odkryłam,że właśnie nie pomidorówka a zupa jarzynowa jest przepyszna. Bo właśnie taki ma smaczek tłuściutki a do tego daje dużo warzyw i zabielam,z mięskiem,fantastico. Pomidorówkę można robić na wiele sposobów i pomidorki właśnie dają radę same w sobie,natomiast dobry wywar na smaczną jarzynową to jest to!
Czyli potrzebujemy:
- na rosół:
"rosół a la kliasiko"
- - kilka skrzydeł 2-3 kurze i np jedna pałka (na skrzydełkach najlepszy)
- - 2 duże żółte cebule
- - 3 dość spore marchewki (młode najlepsze)
- - liście laurowe (na oko 4-5)
- -ziele angielskie (na oko 4-5)
- - suszona nać pietruszki lub świeża
- - 3 kostki rosołowe drobiowe(tak wiem,niezbyt zdrowe ale od czasu można sobie pozwolić, biorąc pod uwagę,że ma być smacznie i szybko, nie dodaję soli,pieprzu,magi ani jarzynek już)
jogurt naturalny do zabieleniaewentualnie świeżo mielony pieprz,sól,maggi,lub sos sojowy do smakuRosół przygotowujemy zgodnie z przepisem.Następnie dodajemy do niego mieszankę warzyw i gotujemy do miękkości.Zupę hartujemy śmietaną bądź jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku.Tak przygotowana jarzynowa jest bardzo smaczna. Ma intensywny smak,dzięki rosołowi i jednocześnie bogaty smak mieszanki warzywnej, a zabielenie dodaje jej swoistego domowego charakteru. Gorąco polecam. To jedna z ulubionych zup,dlatego,że jest tak zwykła,że aż nie zwykła. Prosta a jednocześnie bardzo wartościowa.
Komentarze